Ibland är det kul att bryta gamla traditioner och till exempel griljera julskinkan på ett nytt sätt. Här kommer tre olika förslag, samtliga räcker till en julskinka på ca 2−3 kilo.
Annorlunda griljeringar till julskinkan
Ingredienser
Griljeringarna räcker till en tillagad skinka på 2-3 kg
Kryddgriljering
20 hela kryddnejikor
1 dl farinsocker
1 tsk malen kryddpeppar
1 msk malen ingefära
Glansgriljering
4 msk farinsocker
2-3 kvistar rosmarin, färsk
Mandelgriljering
1 äggula
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
2 krm malen kanel
1 påse mandelspån, 50 g
Gör så här
Kryddgriljering
Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Skär rutor i fettranden. Stick in kryddnejlikorna. Blanda samman socker, peppar och ingefära. Strö blandningen över skinkan. Ställ in den mitt i ugnen och griljera tills ytan blir hård och får fin färg, 10−15 minuter.
Glansgriljering
Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Skär rutor i fettranden. Strö rikligt med socker över skinkan. Stick in små buketter av rosmarin i rutmönstret. Griljera ca 20 minuter eller tills sockret smält och skinkan fått fin färg.
Mandelgriljering
Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 ½ cm. Blanda samman äggula, senap, honung och kanel. Pensla skinkan med blandningen, men spar ca 2 tsk. Strö över mandeln. Pensla med resterande blandning. Griljera i mitten av ugnen 15−20 minuter.
Så här kokar eller ugnsbakar du julskinka:
» Kokt julskinka
» Ugnsbakad julskinka
Julskinkan ska vara svensk
Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.
Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.