Köpt pizza i alla ära, men hur gott är det inte med hemlagad? Kokt, rimmad skinka är toppen att toppa med. Ett bra sätt att ta tillvara rester av julskinka, till exempel.

Köpt pizza i alla ära, men hur gott är det inte med hemlagad? Kokt, rimmad skinka är toppen att toppa med. Ett bra sätt att ta tillvara rester av julskinka, till exempel.
4 portionspizzor
Deg:
2 ½ dl vatten, 37°
½ pkt jäst
1 krm salt
3 ½ dl siktat dinkelmjöl
3 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
Fyllning, per person:
½ dl riven ost
125 g kokt rimmad skinka, strimlad
2 färska champinjoner, skivade
Till servering:
vitkålssallad
Deg:
Blanda samman mjöl och salt. Mät upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet. Blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250-275°.
Tomatsås:
Häll tomatkross i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Tillsätt vitlök och rör om.
Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt. Bre på tomatsås, strö över ost, skinka och champinjoner.
Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Osten ska börja ”bubbla” och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.
Servera pizzan med vitkålssallad.
Tips:
Du kan även kavla ut degen till två avlånga pizzor.