Hemlagad pizza med skinka

Köpt pizza i alla ära, men hur gott är det inte att göra en hemlagad pizza med skinka? Kokt, rimmad skinka är toppen att toppa med. Ett bra sätt att ta tillvara rester av julskinka, till exempel. 

Ingredienser

4 portionspizzor

Deg:
2 ½ dl vatten, 37°
½ pkt jäst
1 krm salt
3 ½ dl siktat dinkelmjöl
3 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad

Fyllning, per person:
½ dl riven ost
125 g kokt rimmad skinka, strimlad
2 färska champinjoner, skivade

Till servering:
vitkålssallad

Gör så här

Deg: Blanda samman mjöl och salt. Mät upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet. Blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.

Värm ugnen till 250-275°.

Tomatsås: Häll tomatkross i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Tillsätt vitlök och rör om.

Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt. Bre på tomatsås, strö över ost, skinka och champinjoner.

Grädda i mitten av ugnen i 7–10 minuter. Osten ska börja bubbla och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.

Servera pizzan med vitkålssallad.

Tips: Du kan även kavla ut degen till två avlånga pizzor.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen