Hemlagad buljong (fond)

Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.

Ingredienser

1 liter
1 kg köttben av nöt eller kalv
4 gula lökar, i bitar
3 morötter, i bitar
½ rotselleri, i bitar
2 msk rapsolja
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
vatten

Gör så här

Värm ugnen till 200°C. Lägg benen i en långpanna. Rosta i ugn utan att de bränns. Bryn grönsaker och kryddor i en rostfri gryta. Tillsätt vitlök och rör ner tomatpuré.

Lägg ner benen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 4 timmar. Skumma då och då. Tillsätt lite extra vatten efterhand som ersättning för den vätska som kokar bort.

Sila buljongen, häll upp i smalt, högt kärl och ställ kallt över natten. Ta sedan bort det fett som bildats överst. Nu är buljongen klar att använda.

FLER RECEPT

Rulla till toppen