Hemlagad buljong (fond)

Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.

Ingredienser

1 liter
1 kg köttben av nöt eller kalv
4 gula lökar, i bitar
3 morötter, i bitar
½ rotselleri, i bitar
2 msk rapsolja
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
vatten

Gör så här

Värm ugnen till 200°C. Lägg benen i en långpanna. Rosta i ugn utan att de bränns. Bryn grönsaker och kryddor i en rostfri gryta. Tillsätt vitlök och rör ner tomatpuré.

Lägg ner benen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 4 timmar. Skumma då och då. Tillsätt lite extra vatten efterhand som ersättning för den vätska som kokar bort.

Sila buljongen, häll upp i smalt, högt kärl och ställ kallt över natten. Ta sedan bort det fett som bildats överst. Nu är buljongen klar att använda.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top