Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.
Hemlagad buljong (fond)
Ingredienser
1 liter
1 kg köttben av nöt eller kalv
4 gula lökar, i bitar
3 morötter, i bitar
½ rotselleri, i bitar
2 msk rapsolja
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
vatten
Gör så här
Värm ugnen till 200°C. Lägg benen i en långpanna. Rosta i ugn utan att de bränns. Bryn grönsaker och kryddor i en rostfri gryta. Tillsätt vitlök och rör ner tomatpuré.
Lägg ner benen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 4 timmar. Skumma då och då. Tillsätt lite extra vatten efterhand som ersättning för den vätska som kokar bort.
Sila buljongen, häll upp i smalt, högt kärl och ställ kallt över natten. Ta sedan bort det fett som bildats överst. Nu är buljongen klar att använda.
Tips! Buljong går utmärkt att djupfrysa.
Soppor med buljong:
» Köttsoppa med klimp
» Gulaschsoppa med yoghurt
» Vitkålssoppa med skinklindade frikadeller
Såser med buljong:
» Entrecote med rödvinssås
» Helstekt biff med rödvinssås
» Kalvlever Anglais med rödvinssås