Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.

Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.
1 liter
1 kg köttben av nöt eller kalv
4 gula lökar, i bitar
3 morötter, i bitar
½ rotselleri, i bitar
2 msk rapsolja
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
vatten
Värm ugnen till 200°C. Lägg benen i en långpanna. Rosta i ugn utan att de bränns. Bryn grönsaker och kryddor i en rostfri gryta. Tillsätt vitlök och rör ner tomatpuré.
Lägg ner benen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 4 timmar. Skumma då och då. Tillsätt lite extra vatten efterhand som ersättning för den vätska som kokar bort.
Sila buljongen, häll upp i smalt, högt kärl och ställ kallt över natten. Ta sedan bort det fett som bildats överst. Nu är buljongen klar att använda.
Tips! Buljong går utmärkt att djupfrysa.
Soppor med buljong:
» Köttsoppa med klimp
» Gulaschsoppa med yoghurt
» Vitkålssoppa med skinklindade frikadeller
Såser med buljong:
» Entrecote med rödvinssås
» Helstekt biff med rödvinssås
» Kalvlever Anglais med rödvinssås