Grillade högrevsspett med sweet chili och bönsalsa

Grillade högrevsspett med sweet chili och bönsalsa

Sugen på grillat? Dessa grillade högrevsspett med sweet chili och bönsalsa är perfekt sommarmat. Förbered spetten och lägg dem i en påse i kylen. Bönsalsan kan också förberedas och förvara svalt fram till servering. Grilla spetten och servera med sallad och bröd. Saknar du en sås passar det med naturell crème fraiche eller bearnaisesås. Rätten är laktos- och glutenfri. Välj ett glutenfritt bröd och en laktosfri crème fraiche om du vill servera med dessa tillbehör.

Ingredienser

4 personer

Nötspett:
700g högrev
2 msk rapsolja
4 msk sweet chili-sås
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
8 spett

Bönsallad:
2 tomater
1/2 rödlök
1 knippe bladpersilja (ca 15g)
1 vitlöksklyfta
1 tetra svarta bönor (380g)
2 msk balsamvinäger
1 msk kallpressad rapsolja
salt, svartpeppar

Tillbehör:
sallad
bröd

Gör så här

Ansa köttet från hinnor och segt fett. Blanda rapsolja, sweet chilisås, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar i en skål. Skär köttet i breda strimlor, tvärs över fiberriktningen, och lägg det i marinaden. Låt stå i kylen under dagen.

Hacka tomater, rödlök och persilja. Finhacka vitlöken. Skölj bönorna i ett durkslag. Blanda allt i en skål tillsammans med balsamvinäger, rapsolja, salt och peppar.

Trä upp köttet på spett. Om du använder spett i trä, blötlägg dem i 10 minuter innan. Grilla köttet på låg värme, gärna under lock, tills det fått yta och kommit upp i en innertemperatur på cirka 60°C. Pensla med resterande marinad under grillningen. Salta och mal svartpeppar över det nygrillade köttet.

Servera spetten med bönsalladen, bröd och sallad.

Tips: Saknar du en sås passar det med naturell crème fraiche eller bearnaisesås.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen