Baguetter med pulled pork, srirachamajonnäs och picklad rödlök

Baguetter med pulled pork till picknicken

Dessa baguetter med pulled pork, srirachamajonnäs och picklad rödlök är god och lyxig sportlovsmat som passar fint att wrappa in i bakplåtspapper och ta med sig ut i pulkabacken eller skidspåret. De passar också bra att ha med i matsäcken under höstlovet eller när man ska ut och plocka svamp. De är dessutom enkla att göra.

Picnicbog är en utmärkt styckningsdetalj att använda till pulled pork. Köttet behöver som vanligt lite tid i ugnen, så gör gärna pulled porken i förväg och värm på innan den ska läggas i baguetterna. Vill man att srirachamajonnäsen ska vara hetare tar man mer srirachasås i majonnäsen, eller vice versa om man vill ha den mildare. Bogen räcker till mer än bara fyra baguetter. Gör flera baguetter och dubbla de övriga ingredienserna, eller servera den resterande pulled bogen som middag i bröd, med ris eller potatismos.

Ingredienser

4 stycken

Picklad rödlök:
1 röd lök
2 msk strösocker
2 msk ättikssprit (12%)
1 nypa salt
2 dl vatten

Pulled pork:
800g picnicbog
salt, svartpeppar
3–4 msk rapsolja
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1–2 tsk chipotlepasta
2 msk koncentrerad äppeljuice
½ dl vatten
2 msk farinsocker
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 krm rökt paprikapulver

Srirachamajonnäs:
1 dl majonnäs
2 tsk srirachasås

Övrigt:
1 morot
4 halvbaguetter
40g sallad, ex machésallad
svartpeppar

Gör så här

Skala och skiva löken. Häll strösocker, ättikssprit, salt och vatten i burk. Lägg i löken och sätt på locket. Skaka till sockret löst upp sig och ställ burken svalt, gärna ett dygn.

Sätt ugnen på 200°C. Ansa bogen från eventuella hinnor. Salta och peppra köttet runt om. Häll olja i en ugnsgryta. Lägg i hackad lök och vitlök, chipotlepasta, äppeljuice, vatten, farinsocker och kryddor. Lägg i köttet och ställ in i ugnen i 2 timmar. Vänd på köttet efter 1 timme. Trasa köttet med två gafflar och blanda med såsen.

Rör ihop majonnäs och srirachasås. Ta mer eller mindre srirachasås beroende på hur het du vill ha den. Lägg över srirachamajonnäsen i en liten spritspåse och förvara i kylen.

Strimla moroten med en julienneskärare, på en mandolin eller med en kniv. Lägg morotsstrimlorna i en mikrovågssäker burk med lock och kör på högsta effekt i 1–2 minuter så strimlorna mjuknar.

Skär ett snitt i baguetterna och fördela ut sallad, morot, pulled pork. Ringla över srirachasås, lägg på picklad lök och dra över några drag med pepparkvarnen.

Tips: för att lättare få plats med innehållet kan man skära ut en lång kil utmed hela ovansidan av baguetterna. Spara bröd-kilen, torka den och mal till ströbröd.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen