Pulled pork blir allra godast när den görs av fläskkarré. Den ska vara mör och kryddig, och kan serveras i hamburgerbröd, tortillabröd eller pitabröd efter smak. Denna pulled pork-burgare med coleslaw på spetskål och ärtor är för 6 personer. Det räcker således att bjuda på, eller till en eller par goda matlådor. Perfekt som fredagsmat.
Pulled pork-burgare med coleslaw
Ingredienser
6 personer
1,5 kg fläskkarré
Marinad:
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
½ dl tomatketchup
1 dl äppelcidervinäger
1 msk Worcestershiresås
3 enbär, krossade
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 msk farinsocker
2 lagerblad
½ msk salt
2 msk rökig bbq-sås
Coleslaw på spetskål och ärtor:
50–100 g djupfrysta ärter
1 spetskål, ca 300 g
½ tsk havssalt
½ röd spansk peppar, finhackad
1 dl naturell yoghurt
2 msk majonnäs
1 ½ tsk äppelcidervinäger
½ tsk strösocker
1 krm dijonsenap
1 krm malen svartpeppar
Till servering:
6 hamburgerbröd
Gör så här
Skär köttet i stora kuber, 4 x 4 cm. Lägg det i en bunke.
Marinad: Lägg lök och vitlök i en bunke. Häll på tomatpuré, senap, ketchup, vinäger och Worcestershiresås. Tillsätt enbär, chili, paprika, socker, lagerblad och salt. Blanda samman och vänd ner marinaden i köttet.
Lägg över köttet i en ugnssäker form eller gryta med lock. Ställ in det i ugnen när den fortfarande är kall. Värm ugnen till 150° och låt köttet stå i ca 4 timmar. Köttet ska bli så mört att det faller isär. Var dock vaksam på att inte låta köttet koka torrt i ugnen. Tillsätt lite vatten och rör om i så fall.
Coleslaw på spetskål och ärtor: Tina de djupfrysta ärtorna. Skölj och skiva spetskålen fint, lägg den i en sil och strö över salt. Låt den dra i minst 15 minuter. Krama sedan ur vätskan ur kålen. Varva kål, chili och ärtor i en bunke. Rör ihop yoghurt, majonnäs, vinäger, socker, senap och peppar till en dressing. Vänd er den i salladen.
Ta ut köttet ur ugnen och låt det svalna något. Sila marinaden och häll den i en kastrull. Koka ner den till 1 ½- 2 dl. Riv köttet med hjälp av två gafflar och ta bort överflödigt fett. Vänd ner köttet och bbq-såsen i den kokta marinaden och krydda med salt och peppar.
Servering: Värm pulled pork och hamburgerbröden. Låt var och en fylla sitt bröd med pulled pork och coleslaw.