Pulled pork i smoker

Pulled pork blev trendigt för ett par år sen men har du testat att göra det på äkta amerikanskt BBQ-vis? Se till att välja en stor bit svensk fläskkarré med bra marmorering när du ska laga pulled pork i smoker. Vill du kan du byta ut fläskkarrén mot högrev i receptet och då laga en pulled beef istället.

Som ”Smoker” kan du till det här receptet använda något av följande:

  • keramisk grill med ek- eller bokkol och en deflektor
  • klotgrill med ”brikett snake”-metoden och ek ”chunks”
  • gasolgrill med röklåda innehållande ekflis

Ingredienser

2-3 kg svensk fläskkarré, hel bit

Texas Rub:
1 dl koshersalt el liknande havssalt i grovlek
1 dl svartpeppar, grovmalen

Spray:
2 dl äppeljuice, blandad
2 dl äppelcidervinäger

Whole Hog:
½ dl äppelcidervinäger
1 msk farinsocker
2 tsk ketchup (exempelvis Heinz)
2 tsk hot sauce (exempelvis Tabasco)
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk chiliflakes + extra till flaskor

BBQ-sås:
200 g ancho chili, urkärnad & stjälkfria
½ kg gul lök, grovtärnad
185 g vitlök, skalad
2 ½ dl kikkoman soja
1 ½ msk spiskummin
1 ½ dl olivolja
1 ½ msk balsamicovinäger
½ l farinsocker
¾ dl Worcestershiresås
½ l Krossad tomat

Sweet Slaw:
¾ dl strösocker
100 g ananaskross, ordentligt avrunnen
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk sellerisalt
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar, nymalen
1 kg vitkål, hackad/tärnad
2-3 dl majonnäs

Picklad Rödlök:
½ kg rödlök, skivad
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättika, 12%

Jalapeño- och ingefärsgurka:
1 (ca ½ kg) gurka, skivad i ca 3-4 mm tjocka skivor
1 jalapeño, tunnskivad
2 cm ingefära, tunnskivad
4 msk socker
1 msk ättika, 24%
1 msk salt

Du behöver också:
Kylväska eller kyllåda
Aluminiumfolie
Plastfolie
Stavmixer

Till servering:
Potato buns, rostade

 

Gör så här

Texas rub: blanda salt och svartpeppar. Förvara i en lufttät behållare.

Krydda karrén runtom med Texas rub.

Värm din smoker till 120-125°C och se till att hålla den temperaturen under hela tillagningen. Lägg in köttet i din smoker i ca tre timmar. Öppna inte för att kolla utan lita på termometern. Medan köttet är i smokern kan du passa på att göra tillbehören.

Spray: Blanda ihop äppeljuice och äppelcidervinäger och häll i sprayflaska.

Whole Hog: Häll äppelcidervinäger, farinsocker, ketchup, hot sauce, svartpeppar och chiliflakes i en bunke. Mixa med stavmixer.

BBQ-sås: Lägg ancho chillin i en kastrull med 2 dl kokande vatten, ta av från värme och lägg på ett lock, låt stå i ca 30 minuter. Grovmixa ancho chilin och vatten, slå över i en större kastrull tillsammans med gul lök, vitlök, soja, spiskummin, olivolja, balsamicovinäger, farinsocker, worcestershiresås. Koka upp och sjud i 30 minuter under omrörning. Mixa såsen slät och låt svalna.

Sweet slaw: Blanda ihop strösocker, annanaskross, vitvinsvinäger, sellerisalt, salt och svartpeppar i en bunke. Vänd i kålen och blanda sen i majonnäsen till önskad konsistens och smak. Smaka av med eventuellt mer salt, peppar, socker och vinäger.
Förvaras kallt tills den ska serveras.

Picklad rödlök: Lägg rödlöken i en bunke. Koka upp vatten med socker och ättika och rör om så att sockret löser upp sig. Häll lagen över löken och täck med plastfilm. Låt det stå och dra tills lagen svalnat. Rör om och ställ kallt.

Jalapeño- och ingefärsgurka: Blanda ihop gurkskivor med jalapenos och ingefära i en bunke. Blanda sen i socker, ättika och salt. Rör om var 20:e minut under 1:a timmen och ställ sen kallt med plastfilm över. Färdig att äta efter 2 timmar.

När det har gått tre timmar börjar du spraya köttet varje halvtimme tills det når 75°C efter cirka två timmar. Vira in köttet i aluminiumfolie och lägg på grillen tills det når ytterligare 93-95°C efter cirka en timme.

Ta av köttet från smokern och vira in i plastfolie. Lägg det invirade köttet i en kyllåda och låt vila i ca två timmar tills innertemperaturen sjunkit till 60-65°C.

När temperaturen har sjunkit till 60-65°C tar du upp karrén från kylboxen och tar av folien. Lägg köttet i en stor bunke eller form och dra isär det till grova bitar. Smaksätt med Whole Hog, salt och peppar.

Servera i ett rostat Potato Bun-hamburgerbröd med BBQ-sås, sweet slaw, picklad rödlök och jalapeño- och ingefärsgurka.

 

Johan Åkerberg

Receptet är skapat av Johan Åkerberg

Driver måltidskunsultfirman Måltid i Stockholm AB. Delägare i restaurangen Holy Smoke BBQ. Här hittar du alla recept av Johan Åkerberg

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen