Fläskbog

När du ser en härlig fläskstek i matbutiken kommer den ofta från grisens bog. Bogen är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran. Från detta stora område styckas bland annat bogen ut.

Tillagning

Bogköttet är en gyllene medelväg med fina egenskaper. Det är tämligen mört, rätt så marmorerat och har en medelhög fetthalt (omkring 5%). Fläskbog är också robust utan att vara väldigt grovt. Den givna användningen för fläskbog är att laga stekar, antingen bräserade i gryta (i så kallad fuktig värme) eller i ugn som till exempel plommonspäckad fläskkarré eller dansk fläskstek med smak av ingefära och apelsin, och med knaprig svål. Ingefära är överhuvudtaget en vanlig fläskstekskrydda.

Det ligger nära till hands att laga en mildsmakande gräddsås till steken men även skysås eller bara sky (utan någon redning) är mycket gott. I Danmark läggs kall fläskstek till smørrebrød med något pikant som senap, kapris och pepparrot. Traditionellt nordiska smaksättare är salvia, persilja, vitpeppar och svartpeppar, men även vitlök och rosmarin (som inte bara passar till lamm), chili, vitlök och färsk ingefära eller komplexa barbecueblandningar kan bli fantastiskt.

Allt kött från bogen kan kokas till gryta, sylta och ingå i pastejer och patéer. Tärningar passar både till grytor och att grilla på spett. Strimlor passar till gryta, wok eller sås till pasta.

I butiken

Kött från bogen säljs färskt eller rimmat, men i butiken ser du sällan ordet grisbog på produkter från bogen. Färskt kött från bog säljs ofta tärnat, strimlat eller skivat. Det tärnade kan kallas ofta grytbitar. Ibland hittar man också färdiga grillspett med kött från bog. Det strimlade kallas strimlat fläskkött eller wokstrimlor. Det skivade som säljs kan med framgång lagas till rulader och schnitzlar. Det går åt 100-125 g bog utan ben per person.

Scroll to Top