Quinoasallad med broccoli och strimlat innanlår av färsk skinka

Quinoasallad med broccoli och strimlat innanlår av färsk skinka är en matig och god middagsrätt. Strimlat kött från grisens innanlår säljs ibland under namnet minutstrimlor. Enkelt, snabbt och väldigt gott. Sedan 2021 finns det svenskodlad quinoa att köpa, den kallas quinoa vikinga.  

Ingredienser

4 personer

200 g innanlår av färsk skinka, strimlat
½ tsk salt
smör till stekning

Citron- och persiljemarinad:
1 citron, delad
½ knippa persilja, finklippt
1 tsk neutral rapsolja
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Quinoasallad:
1 ½ dl quinoa
3 dl köttbuljong
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
500 g broccoli
2 tsk sesamolja
¼ dl kinesisk soja
¼ dl vatten

Gör så här

Lägg köttstrimlorna i en bunke och strö salt på. Låt det stå i minst 15 minuter.

Citron- och persiljemarinad: Hetta upp en stekpanna och rosta citronhalvorna med den skurna sidan neråt ca 5 minuter. Lägg persiljan i en skål och pressa över saften från citronhalvorna. Tillsätt olja, salt och peppar, och blanda samman.

Värm smöret till stekning i en panna på hög värme och låt det bli gyllenbrunt. Bryn strimlorna ca 2 minuter. Sänk värmen till låg och låt köttet steka klart i 20–30 minuter. Rör om då och då. Vänd sedan ned de varma strimlorna i marinaden.

Quinoasallad: Skölj quinoan enligt anvisning på förpackningen. Lägg den i en kastrull och tillsätt buljong, lök och vitlök. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud utan lock i 15–20 minuter. Bryt broccolin i buketter. Skala stammen tills det vita syns och skiva den. Hetta upp sesamoljan i en panna och stek broccolin ca 1 minut. Tillsätt soja och vatten och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud broccolin al dente.

Servering: Krydda quinoan med salt och peppar. Vänd ner broccolin i den varma quinoan och lägg det marinerade köttet ovanpå salladen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top