Det här är en gammaldags söndagsmiddag som nog kan räknas till svensk husmanskost. Griskött trivs fint med söta plommon, och såsen blir härligt len.

Det här är en gammaldags söndagsmiddag som nog kan räknas till svensk husmanskost. Griskött trivs fint med söta plommon, och såsen blir härligt len.
8 portioner
1 kg fläskkarré, benfri
1 påse katrinplommon, halverade
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 mjöliga äpplen, i klyftor
Sås:
3 dl sky och vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 ½ msk vetemjöl
2 dl grädde
2 tsk soja
salt och vitpeppar
Till servering:
potatis
lättkokta grönsaker
Värm ugnen till 175°. Skär små fickor i köttet med en vass kniv. Späcka med plommon, men spara några. Gnid in köttet med salt och peppar och lägg i ugnssäker form.
Stek köttet i nedre delen av ugnen till innertemperatur 80°, ca 1 timme. Låt äppelklyftor och resterande plommon steka med mot slutet. Låt köttet vila i smörpapper ca 15 minuter.
Sås:
Sila skyn i en kastrull. Tillsätt fond och vatten tills det blir 3 dl. Red med vetemjöl utrörd i lite grädde. Tillsätt resten av grädden, koka upp, sänk värmen och sjud ca 3 minuter. Krydda med soja, peppar och salt.
Servering: Skär upp köttet i skivor och servera det med sås, potatis, äppelklyftor, plommon och varma grönsaker.