Grillad karré med fänkålsrostade morötter och yoghurtdressing

Grillad karré med fänkålsrostade morötter och yoghurtdressing

Få rätter smakar så mycket svensk grillad sommarlunch som en grillad karré med fänkålsrostade morötter och yoghurtdressing. Det rökta och fylliga köttet med färsk dillspäckad dressing och söta, aromatiska morötter blir en riktigt somrig smakbomb. Servera gärna med potatisklyftor så blir rätten ännu matigare och godare.

Ingredienser

4 personer

Grillad karré:
800 g svensk karré
2 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk olivolja

Fänkålsrostade morötter:
12 morötter
3 bananschalottenlökar
5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk fänkålsfrö
1 tsk salt
¼ tsk svartpeppar

Dill-yoghurt med gurka och äpple:
½ gurka
1 äpple
4 dl turkisk yoghurt, 10% fett
1 msk dijonsenap
1 bunt dill
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn

Grillad karré:
Gnid köttet med salt, peppar och en skvätt olivolja och låt det vila i en timme.

Gör så här

Grillad karré:
Gnid köttet med salt, peppar och en skvätt olivolja och låt det vila i en timme.

Tänd en kolgrill med mycket kol på ena sidan av gillen. Grilla karrén på alla sidor direkt över kolet när glöden är jämn, och lyft sedan över den till sidan utan kol. Lägg locket på grillen med god luftgenomströmning. Karrén är klar är den har en innertemperatur på 80 grader.

Fänkålsrostade morötter:
Tvätta morötterna, dela dem i tre delar och lägg dem i en ugnsform. Skala och dela en bananschalottenlök i två delar och krossa vitlöksklyftorna lätt med skalet på, och lägg det i en ugnsform. Stänk olivolja och häll över fänkålsfrön. Salta och peppra och blanda grönsakerna noga. Ställ formen i en kall ugn och sätt ugnen på 200 grader. Grönsakerna är färdiga när allt har karamelliserats och morötterna är mjuka i mitten. Det tar cirka 40 minuter.

Dill-yoghurt med gurka och äpple:
Skala gurka och äpple och ta bort kärnorna. Hacka allt mycket fint eller riv det på rivjärn. Blanda med yoghurt, dijonsenap och rikligt med finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Skär köttet i en halv centimeter tjocka skivor och lägg på de stekta grönsakerna. Toppa med hackad dill över och servera yoghurten i en skål vid sidan av.

Svenskt Kött

Receptet är skapat av Svenskt Kött

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen