Svampfylld karré | Svenskt Kött

Svampfylld karré

Det här är en härlig söndagsmiddag som du kan göra när du varit ute och plockat svamp. Eller varit på torget och köpt färsk svamp. En fläskkarré fylls med svampstuvning och gratineras i ugnen med smakrik ost. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg benfri fläskkarré
1 ½ tsk salt
2 krm vitpeppar
olja till formen
2 dl lagrad ost, riven

Stuvning:
400 g färsk svamp, skivad
4 msk smör
4 msk vetemjöl
lite sky från steken
3 dl mjölk
3 dl grädde
2 tsk fransk senap
salt och malen vitpeppar

Till servering:
klyftpotatis

Gör så här

Värm ugnen till 175 °. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg över det i en ugnssäker form, ställ i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 80°, ca 1 timme. Låt sedan köttet vila i smörpapper 15 minuter. Höj ugnstemperaturen till 225°.

Svampstuvning:
Fräs svampen i smör. Strö över mjöl och rör om. Späd med mjölk och grädde, lite i sänder. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud 3 minuter. Krydda med senap, salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och lägg tillbaka det i formen. Skeda stuvningen mellan skivorna. För ihop köttet så steken ser hel ut. Strö över ost och gratinera i ugnen ca 10 minuter.

Servera med klyftpotatis. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen