Köttpaj med soltorkade tomater, broccoli och ost

Paj med lövbiff

Denna köttpaj med soltorkade tomater, broccoli och ost är lite annorlunda då den görs med lövbiff. Lika gärna som att steka köttfärs kan man steka lövbiff – det går både snabbt och är enkelt. Lövbiffsskivorna steker man först hastigt och strimlar sedan tunt innan de åker ner i pajen. Sedan får de samsas med broccoli, soltorkade tomater och riven ost.

Vill man hålla det enkel använder man färdig pajdeg eller smördeg. Annars gör man pajdegen själv. Varför inte servera denna paj till påsk eller som en god sommarpaj? Den passar både till lunch och middag, och så klart året runt eftersom kött alltid är i säsong. Kom ihåg att alltid välja svenskt kött.

Ingredienser

4–6 personer

Fyllning:
1 gul lök
smör att steka i
400g lövbiff
salt, svartpeppar
0,5 tsk grillkrydda
125g broccoli (1/2 huvud)
8 bitar soltorkade tomater i olja
3 dl riven ost

Stanning:
3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
1 tsk torkad timjan

Övrigt:
1 rulle smördeg

Gör så här

Hacka löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna på låg värme. Lägg löken i en skål.

Stek lövbiffsskivorna hastigt i smör så de får yta. Lägg skivorna på en skärbräda och skär dem till smala strimlor på cirka 2–3 mm tvärs över fiberriktningen. Pudra över salt, svartpeppar och grillkrydda.

Skär broccolin till mindre träd och koka i saltat vatten i 3 minuter. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda lök, lövbiff, broccoli, soltorkade tomater och ost.

Vispa ihop ägg och grädde med salt, svartpeppar och smulad timjan.

Lägg ut smördegen i en pajform på cirka 29 cm ⌀. Lägg i fyllningen och slå på stanningen. Grädda pajen i 200°C i 40 minuter.

Tips: Om smördegen är fyrkantig och pajformen rund, lägg smördegen i pajformen, skär av de överhängande hörnen och fäst dem med lite vatten, med den raka sidan uppåt, på mitten där degen inte räcker till.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen