Lövbiff

Lövbiff gör man oftast av nötinnanlår. Vilket är klokt, eftersom det köttet kan vara lite segt som det är. En smart metod är då att banka ut det tunt. Det blir mört och dessutom får man ut mycket stekyta per gram kött.

Tillagning

De utbankade köttbitarna ska stekas hastigt i en panna på högsta värme. Använd olja eller en blandning av olja och smör så att fettet inte bränns.

Det är väsentligt att inte steka för länge, då drar köttet ihop sig och torkar ut. En halv minut per sida, kanske lite drygt, brukar vara lagom.

Förutom att steka lövbiffen platt och servera med någon sås och friterad potatis av något slag, kan man använda den till mycket annat. Lövbiff kan grillas, i grillpanna eller på utegrill. Den kan fyllas med krämiga fyllningar, ost, eller finhackade grönsaker och stekas hopvikt eller rullad. Den kan också strimlas och wokas, ingå en pastasås, en sallad, snabbgrytor eller sjudas i buljong, som den japanska rätten shabu-shabu. Man kan göra smaskiga biffmackor med lövbiff, sallad och någon krämig dressing.

Extra stora skivor av lövbiff brukar kallas elefantöra. Det går lättare att banka så tunt om man använder plastfolie eller plastpåse när man hamrar på köttet med köttklubban. Den som inte har en sådan kan använda knytnävarna eller botten på en flaska.

Det klassiska tillagningssättet är att smörsteka köttet och servera det med aromsmör eller någon sås, ofta bearnaisesås samt pommes frites eller annan friterad eller stekt potatis.