Lövbiff

Lövbiff gör man oftast av nötinnanlår. En smart metod är att banka ut innanlåret tunt så det blir mört och får mycket stekyta per gram kött.

Lövbiff är styckningsdetaljen innanlår som skurits i tunna skivor. Styckningsdelen kommer ifrån insidan av djurets bakre lår. Smaken är mild och rund medan fibrerna är korta och parallella med muskeln. Det här är ett magert kött utan hinnor och som uppskattas för dess milda nötsmak. Var noga med att alltid skära köttet tvärs över muskeltrådarna annars blir det svårtuggat. Ibland kan man hitta skivor med insprängda fettränder som höjer både smak och konsistens.

Tillagning

Innan tillagning kan det vara bra att först banka ut köttet tunt. Då blir köttet extra mört och dessutom får man ut mycket stekyta per gram kött vilket ger en god och nötig smak. De utbankade köttskivorna kan stekas hastigt i en panna på högsta värme. Använd olja eller en blandning av olja och smör så att fettet inte bränns lika lätt. Det är viktigt att inte steka för länge. Då drar nämligen köttet ihop sig och torkar ut. Lite drygt en halv minut per sida brukar vara lagom.

Det går lättare att banka ut köttet tunt om man lägger det mellan plastfolie när man hamrar på köttet med köttklubban. Den som inte har en sådan kan använda knytnävarna eller botten på en flaska. Annars är det klassiska tillagningssättet är att smörsteka köttet och servera det med aromsmör eller någon sås, ofta bearnaisesås, samt pommes frites eller annan friterad eller stekt potatis. Extra stora skivor av lövbiff brukar kallas elefantöra och serveras med äggula och pepparrot.

Lövbiffen är en flexibel och användbar styckningsdetalj. Den kan grillas, i grillpanna eller på utegrill. Den kan också fyllas med krämiga fyllningar så som ost och finhackade grönsaker och stekas hopvikt eller rullad. Lövbiff kan även strimlas och wokas, ingå i en pastasås, en sallad, i snabbstekta grytor eller sjudas i buljong. Exempelvis som i den japanska rätten shabu-shabu. Man kan även variera middagen med smaskiga biffmackor med lövbiff, sallad och någon krämig dressing.

I butik

I butik säljs oftast färdiga förpackningar med lövbiff.