Stekt lövbiff med kryddsmör

Stekt lövbiff med kryddsmör passar till helg och varför inte till nyår? Det här receptet kan du använda som grundrecept för att steka lövbiff. Äkta lövbiff lagar du av nötinnanlår, som är mört och går att skära till stora, vackra skivor. Det går snabbt att steka lövbiff, så gör klart de tillbehör du vill ha till innan du börjar steka.

Ingredienser

4 portioner

500 g lövbiff (av nötinnanlår)
salt och malen vitpeppar
1 msk smör

Kryddsmör:
100 g smör
2 msk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk persilja, hackad
1 tsk färsk dragon, hackad
salt och malen vitpeppar

Till servering:
klyftpotatis eller pommes frites
baconlindade haricots verts

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar.

Kryddsmör: Rör samman smöret med citronsaften, citronskalet och kryddorna. Forma smöret till en rulle, svep in i plastfolie och lägg in i frysen.

Stek lövbiffen i smör i omgångar i het panna, 15−30 sekunder per sida.

Servera lövbiffen genast med klyftpotatis eller pommes frites, kryddsmör och baconlindade haricots verts.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen