Köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli | Svenskt Kött

Köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli

Köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli

Denna köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli är enkel, smart och smidig vardagsmat. Den kan med fördel göras i förväg och värmas på – då blir den bara ännu godare. Resterna passar utmärkt att frysa eller att ta med som matlåda.

Tänk på att alltid välja svenskt färs när ju handlar i matbutiken – det är både hållbart och smart. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet, lägre antibiotikaanvändning och bidrar till fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4–6 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
500g nötfärs
3 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
2 morötter (ca 200g)
1 broccolihuvud (250g)
1 kg potatis
5 dl grädde
2 dl mjölk

Gör så här

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme.

Fördela i färsen i pannan och blanda med löken. Låt färsen få lite färg, rör sedan i vitlök och tomatpuré. salta och peppra. Stek tills färsen fått yta. Lägg över innehållet i en ugnsform på cirka 30 cm ⌀.

Skär morötter och potatis i smala stavar, med kniv eller på en mandolin. Skär broccolin i mindre buketter. Blanda ner med övriga innehållet i formen. Salta och peppra.

Slå på grädde och mjölk. Grädda i 225°C i 60–70 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie när det börjar ta färg, efter cirka 40–50 minuter. Servera med en sallad.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen