Paté med ett lager gelé överst känns alltid extra lyxigt. Servera som förrätt eller på buffé.

Paté med ett lager gelé överst känns alltid extra lyxigt. Servera som förrätt eller på buffé.
8 portioner
500 g nötfärs
200 g bakad leverpastej eller ungnötlever, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk salt
1 tsk grönpeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk timjan
1 dl hackad persilja
1−2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 dl rött vin eller utspädd vinbärssaft
2 dl grädde
Gelé:
1 ½ dl cumberlandsås
3 gelatinblad
skalet från en apelsin
Till servering:
oliver
syltlök
saltgurka
ättiksinläggningar
Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs och pastej eller lever med lök, kryddor och potatismjöl. Rör ner ägg, vin eller vinbärssaft och grädde, och rör till en smidig smet. Häll den i en smord ugnssäker patéform och grädda i nedre delen av ugnen cirka en timme. Lägg lock på under den sista halvtimmen.
Kontrollera innertemperaturen i patén med en köttermometer. Patén är klar när innertemperaturen är 70. Ta ut patén och låt den kallna i fomen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Tvätta apelsinen och skär med en kniv bort det yttersta, orangefärgade skalet. Skär det i strimlor. Lägg cumberlandsåsen i en liten kastrull. Värm försiktigt under omrörning. Krama ur gelatinbladen och smält dem i cumberlandsåsen. Blanda ner apelsinstrimlorna.
Ta av från värmen. När geléet svalnat något och börjat tjockna, skedas det över patén. Låt geléet stelna. Ställ patén kallt.
Servering:
Skär patén i jämna skivor med en vass kniv. Servera med oliver, syltlök, saltgurka någon ättiksinläggning.