Hemlagad paté med cumberlandgelé | Svenskt Kött

Hemlagad paté med cumberlandgelé

Hemlagad paté med cumberlandgelé överst känns alltid extra lyxigt. Servera som förrätt eller på buffé. 

Ingredienser

8 portioner

500 g nötfärs
200 g bakad leverpastej eller ungnötlever, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk salt
1 tsk grönpeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk timjan
1 dl hackad persilja
1–2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 dl rött vin eller utspädd vinbärssaft
2 dl grädde

Gelé:
1 ½ dl cumberlandsås
3 gelatinblad
skalet från en apelsin

Till servering:
oliver
syltlök
saltgurka
ättiksinläggningar

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs och pastej eller lever med lök, kryddor och potatismjöl. Rör ner ägg, vin eller vinbärssaft och grädde, och rör till en smidig smet. Häll den i en smord ugnssäker patéform och grädda i nedre delen av ugnen cirka en timme. Lägg lock på under den sista halvtimmen.

Kontrollera innertemperaturen i patén med en köttermometer. Patén är klar när innertemperaturen är 70. Ta ut patén och låt den kallna i fomen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Tvätta apelsinen och skär med en kniv bort det yttersta, orangefärgade skalet. Skär det i strimlor. Lägg cumberlandsåsen i en liten kastrull. Värm försiktigt under omrörning. Krama ur gelatinbladen och smält dem i cumberlandsåsen. Blanda ner apelsinstrimlorna.

Ta av från värmen. När gelén svalnat något och börjat tjockna, skedas det över patén. Låt gelén stelna. Ställ patén kallt.

Servering: Skär patén i jämna skivor med en vass kniv. Servera med oliver, syltlök, saltgurka någon ättiksinläggning.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen