Skölj dem i kallt vatten och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3−4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Servera grisfötterna med rotmos, rödbetor och/eller rödkål. Det är gott att droppa lite ättika över som smaksättning.
Tips 1:
De kokta grisfötterna kan gratineras i 200° ugn med ett täcke av senap och ströbröd.
Tips 2:
Gör en grisfotsaladåb, en klassiker på julbordet. Plocka bort de största benen medan grisfötterna är varma. Lägg fötterna med skinnsidan utåt i en skål. Sila spadet. Häll på kokspad tills fötterna är täckta. Ställ skålen kallt. Aladåben stelnar av det naturliga gelatinet i spadet.