Skånsk rullsylta

Av färskt sidfläsk (inte rimmat) gör du den här klassiska och goda syltan. Den passar väldigt bra på julbordet, men även som buffémat på vilket smörgåsbord som helst. Du kan ha den till smörgåsmat eller servera den som varmrätt med potatis och inlagda rödbetor. 

Ingredienser

1 sylta

1 ½ ̶ 2 kg magert sidfläsk i bit, med svål
1 finhackad gul lök

Kryddblandning:
1 msk salt
1 tsk grovkrossade svartpepparkorn
1 msk grovkrossade kryddpepparkorn
1 ½ msk krossade gula senapsfrön
1 msk kummin
1 tsk söndersmulad muskotblomma
4 gelatinblad

Till kokning:
till varje liter vatten
1 ½ tsk salt
5 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ gul lök

Du behöver också:
bomullssnöre 

Gör så här

Skär bort svålen, men låt den sitta fast vid ena långsidan. Ta bort brosk och ben. Om köttbiten är tjock, skär det mitt itu, men låt halvorna hänga ihop. Vik ut dem. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Strö lök och kryddblandning över köttet. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över. Rulla ihop så hårt som möjligt med svålen ytterst som håller ihop rullen. Bind om med bomullssnöre.

Koka upp vatten och salt. Lägg i syltan. Vattnet skall täcka syltan. Lägg i salt, pepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp och sjud på svag värme under lock 2 ̶ 2 ½ timme eller tills syltan känns genomkokt när du känner med en provnål. Ta upp syltan och lägg den i press mellan två skärbrädor över natten. Förvara den kallt. 

Servering:
Skär syltan i tunna skivor vid servering. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top