Hemgjord kalvsylta

Kalvsylta serveras ofta som varmrätt med rödbetor och kokt potatis. Den passar även som förrätt tillsammans med sallad eller som pålägg med tunna tomatskivor. Och vad vore julbordet utan en klassisk kalvsylta? Denna hemgjorda kalvsylta kan man göra i avlång form eller i runda. Grovleken på köttet väljer man själv genom att hacka det grovt eller fint.

Ingredienser

1 sylta på ca 1 kg

1 ½ kg kalvlägg med ben
vatten
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, i klyftor
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
3−4 gelatinblad
½ tsk finstötta kryddpepparkorn
½−1 msk ättiksprit

Du behöver också:
hålslev

Gör så här

Spola köttet i kallt vatten, lägg det i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Salta, koka upp och skumma.

Tillsätt lök, pepparkorn och lagerblad. Sänk värmen och låt sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Köttet ska lätt lossna från benen när det är färdigkokt.

Ta upp köttet och låt det svalna något. Ställ tillbaka kastrullen med kokspadet på värmen och låt det koka utan lock ca 30 minuter. Ta bort benen och skär köttet i mindre bitar. Sila kokspadet och spara det. Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter i kallt vatten.

Väg det skurna köttet och blanda med samma mängd kokspad i en kastrull. Koka upp, rör ner gelatinet och sjud en minut. Krydda med kryddpeppar och ättiksprit.

Fyll blandningen i två avlånga formar, alternativt i mindre runda formar, och ställ i kyl tills syltan stelnat. För att den lättare ska lossna ur formen kan formen doppas i hett vatten innan syltan stjälps upp.

Skär syltan i skivor före servering.

FLER RECEPT

Rulla till toppen