Hemgjord fläskkorv med ingefära och nejlika | Svenskt Kött

Hemgjord fläskkorv med ingefära och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är en konst. Å andra sidan är korvstoppning riktigt trevligt att pyssla med till jul. Det här receptet är skapat av Johan Backéus, Årets Kock 2017. Här serveras en hemgjord fläskkorv med ingefära och nejlika i ett gott spad. Bjud på till julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen!

Gör egen korv till jul

Att göra egen korv är inte bara roligt och pyssligt. Det är ett smart sätt att använda flera detaljer från djuret än bara filé och kotlett. I denna korv används fläskkarré. Eftersom korven görs på bovete blir den glutenfri. Har du inget rök går det bra att skippa steget där löken röks. Man kan istället strö över en nypa rökpulver eller en liten skvätt flytande rökarom, också kallad liquid smoke.

Fjälster kan man hitta i frysdisken i välsorterade matbutiker. Man brukar också kunna be om hjälp i köttdisken att beställa denna produkt. Dessutom finns det många online-butiker som säljer fjälster. Tänk på att alltid välja svensk kött – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Ingredienser

1 gul lök
smör att steka i
½ dl vitt vin
20 g bovete
3 msk äppelvinäger
400 g fläskkarré
100 g grisspäck
1 tsk salt
1 krm malen nejlika
2 krm malen svartpeppar
saften från 1 msk riven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja

Till servering:
senap

Du behöver också:
ABU-rök
hushållsassistent med köttkvarn och fin skiva
3 m grisfjälster

Gör så här

Hacka löken och sautera den mjuk i smöret. Tillsätt vinet och låt vätskan koka in. Rök alltsammans i en ABU-rök i 3 minuter. Koka bovetet mjuk i saltat vatten, sila och blanda samman med vinägern.

Mal köttet två gånger på fin skiva. Den andra gången males köttet tillsammans med späcket. Blanda samman färsen med salt, nejlika, svartpeppar, soja och riven ingefära till en homogen smet. Tillsätt sedan den rökta löken och bovetet, och blanda väl. Gör ett stekprov, smaka av och justera kryddningen.

Låt fjälstret behålla saltet, så är det enklare att hantera. Fyll fjälstret med korvsmet med hjälp av korvhornet, och vrid samman till korvar. Knyt två knutar mellan varje korv med bomullssnöre. Klipp sedan mellan varje knut. Tips! Har du inget korvhorn kan du göra som Johan i filmen nedan och använda en spritspåse istället.

Kokning: Häll vatten i en kastrull och lägg ner lagerblad och pepparkorn. Koka upp, ta av från värmen och lägg ner korvarna. Sänk till låg värme och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ta temperaturen på vattnet. Den får inte överstiga 90°, då spricker korvarna.

Här hittar du alla Johans recept

Tips! Johan Backéus knep för den som vill göra egen korv, men som inte har ett korvhorn, är att använda en spritspåse istället! Kolla in hur han gör i filmen.

Johan Åkerberg

Receptet är skapat av Johan Backéus

Johan Backeus vann titeln Årets Kock 2017 vilket var sjätte gången han ställde upp i tävlingen och han har två silvermedaljer i bagaget från tidigare år. Johan har jobbat på restauranger som Aveqia, Gondolen och Restaurang Lux i Stockholm.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen