Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Ingredienser

1 gul lök

smör att steka i

½ dl vitt vin

20 g bovete

3 msk äppelvinäger

400 g fläskkarré

100 g grisspäck

1 tsk salt

1 krm malen nejlika

2 krm malen svartpeppar

Saften från 1 msk riven färsk ingefära

2 msk kinesisk soja

Till servering:

senap

Du behöver också:

ABU rök

hushållsassistent med köttkvarn och fin skiva

3 m grisfjälster

Gör så här

Hacka löken och sautera den mjuk i smöret. Tillsätt vinet och låt vätskan koka in. Rök alltsammans i en ABU rök i 3 minuter. Koka bovetet mjuk i saltat vatten, sila och blanda samman med vinägern.

Mal köttet två gånger på fin skiva. Den andra gången males köttet tillsammans med späcket. Blanda samman färsen med salt, nejlika, svartpeppar, soja och riven ingefära till en homogen smet. Tillsätt sedan den rökta löken och bovetet, och blanda väl. Gör ett stekprov, smaka av och justera kryddningen.

Låt fjälstret behålla saltet, så är det enklare att hantera. Fyll fjälstret med korvsmet med hjälp av korvhornet, och vrid samman till korvar. Knyt två knutar mellan varje korv med bomullssnöre. Klipp sedan mellan varje knut. Tips! Har du inget korvhorn kan du göra som Johan i filmen nedan och använda en spritserpåse istället.

Kokning: Häll vatten i en kastrull och lägg ner lagerblad och pepparkorn. Koka upp, ta av från värmen och lägg ner korvarna. Sänk till låg värme och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ta temperaturen på vattnet. Den får inte överstiga 90°, då spricker korvarna.

Här hittar du alla Johans recept

Tips! Johan Backéus knep för den som inte har ett korvhorn men ändå vill göra egen korv är att använda en spritserpåse istället! Kolla in filmen här:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top