Skölj tungan i kallt vatten. Mät upp vatten och koka upp. Lägg i tungan, se till att vattnet täcker, koka upp och skumma.
Stick in kryddnejlikor i löken. Tillsätt lök, kryddor och grönsaker. Koka åter upp, sänk värmen och sjud tills tungan är klar.
Koktiden varierar beroende på storleken. Tungan är färdigkokt när man lätt kan sticka igenom tungspetsen med en sticka.
Ta upp tungan och spola den varsamt med kallt vatten. Gör ett snitt på ovansidan och skala av skinnet medan tungan fortfarande är varm om den hinner svalna är det svårare att få loss.
Skär tungan i tunna skivor vid servering. Tunga kan serveras varm eller kall.
Ungefärlig koktid:
30 minuter−1 timme för lammtunga
1−1 ½ timme för kalvtunga
1−2 timmar för svintunga
2−2 ½ timmar för oxtunga
Servera tungan kall i tunna skivor med potatismos eller rotmos. Eller lägg upp vackert på ett serveringsfat och servera som bufférätt.