Julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme

Dessa julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme är perfekta att bjuda på till glöggfikat eller glöggminglet. Välj gärna den svenska korven Läckökorv till smörrebröden eller någon annan rökt, svensk korv. Smörrebröden går bra att servera med kall eller ljummen topping.

Ingredienser

8 stycken

Senapscreme:
1 msk skånsk senap
0,5 dl crème fraiche

Rostad mandel:
2 msk hackad mandel
salt

Rödkål och äpple:
75g rödkål
smör att steka i
1 msk mörk sirap
2 krm äppelcidervinäger
1 krm malen kryddpeppar
salt, svartpeppar
1 rött äpple, gärna Ingrid Marie

Övrigt:
4–8 skivor rågbröd eller kavring
16 skivor läckökorv eller annan rökt korv (ca 90g)

Gör så här

Rör ihop skånsk senap med crème fraiche.

Hacka mandeln och rosta den på medeltemperatur i en torr stekpanna. Salta ett varv.

Strimla rödkålen. Kvarta och kärna ur äpplena. Smält smör i en stekpanna och lägg i rödkålen. Låt den stekas på medeltemperatur tills den mjuknat. Fös kålen till ena sidan av stekpannan och lägg äpplena i andra änden med snittytan nedåt. Ringla över sirap och vinäger på kålen och strö över malen kryddpeppar, salt och peppar. Låt det stekas in. Stek äpplena tills de fått lite ytan på båda snittytorna. Lyft över äpplena till en skärbräda och skrapa över kålen i en skål. Skiva äpplena till totalt 24 smalare klyftor.

Dela brödet (om det behövs) till 8 skivor på cirka 5×10 cm. Skär korven till 16 skivor och dela skivorna till halvmånar.

Bre på ett laget senapscrème, lägg på rödkålen. Varva tre äppelklyftor och fyra korvbitar på varje smörgås. Strö över lite rostad mandel. Dekorera gärna med lite färsk, hackan grönkål.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

FLER RECEPT

Rulla till toppen