Rostas

Rostas är en styckningsdetalj som kommer från den mindre och mörare muskeldelen av rostbiffen på nötdjuret.

Rostas säljs även som rostasfilé. Den ska dock inte blandas ihop med oxfilén då rostasen inte är en filé. Man kan applicera samma tillagningssätt på rostas som på oxfilé – stek, grilla eller tillaga den hel i ugnen, alternativt skär den till skivor innan tillagning.

Rostas av Nöt
Rostas hel i bit
Rostas i skivor av Nöt
Rostas i skivor

Tillagning

Skivad rostas kan grillas som medaljonger eller stekas i panna. Hel bit kan stekas hel i panna under en bit aluminiumfolie eller grillas på en utomhusgrill. Den kan också brynas i panna och sedan stekas i ugn. Tillagar du rostas i bit, skär upp tvärs över muskeltrådarna. En del av dem går nästan diagonalt på vissa bitar, så här krävs uppmärksamhet av kocken. Rostas passar på samma vis som oxfilé att tärna eller strimla till en gräddig pasta med svamp och örter.

Man bör beräkna 100–125 gram kött per person. Innertemperaturen bör vara 50–55 grader om man vill ha köttet riktigt rött eller 60 grader för mediumstekt, rosa kött. Rostas passar också utmärkt till fondue och raclette och asiatiska hot pots med inte alltför lång tillagningstid. Rostas är dessutom lämpligt att använda till råbiff.

I butiken

Rostas säljs både i bit och skivor.

Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna

Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som lammytterfilé, biff, rostas, fläskfilé, kotlettrad och oxfilé.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat