Rostas

Rostas heter en modern styckdetalj som kommer från den mindre och mörare muskeldelen av rostbiffen.

Tillagning

Man bör beräkna 100-125 g per person. Innertemperaturen bör vara 50-55° om man vill ha köttet riktigt rött eller 60° för mediumstekt, rosa kött. Rostas passar också utmärkt till fondue och raclette och asiatiska hot pots med inte allför lång tillagningstid. Dessutom lämpligt att grilla, och till råbiff.

I butiken

Rostas säljs både i bit och skivor.

Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna

Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som lammytterfilé, biff, rostas, fläskfilé, kotlettrad och oxfilé.

Scroll to Top