Grytbitar

I allmänhet är köttet motståndskraftigt och bindvävsrikt och behöver kokas i minst en och en halv timme. Bitarna bör vara från samma styckningsdel, så att tillagningstiden blir densamma. De bör också vara ungefär lika stora.

Grytbitar av nöt passar bra till smakrika och spännande grytor. Att paketera bitar av kött är inte bara smidigt, det är ett bra och hållbart sätt att ta vara på spill från styckningen. I allmänhet är köttet som säljs som grytbitar motståndskraftigt och rikt på bindväv, vilket gör att det behöver kokas länge för att bli mört. För bästa resultat bör bitarna komma från samma styckningsdel och vara ungefär lika stora. Det gör att tillagningstiden för bitarna blir densamma.

Tillagning

När man tillagar grytbitar kan man antingen bryna köttet först eller lägga ner grytbitarna, några i taget, obrynta i den kokande buljongen. Väljer du att bryna köttet först får du en läcker smak och färg på köttbitarna tack vare den så kallade maillardreaktionen. När du lagar gryta är det klokt och ekonomiskt att göra dubbel sats. Då kan du få mat till matlådor eller för att frysa in.

Karaktären på en gryta skiftar både om man använder stora eller små bitar, samt om man väljer att bryna köttbitarna innan kokning. Även tillbehör och kryddning sätter prägel på den färdiga rätten. Väljer du stora bitar till din gryta blir koktiden längre medan köttet blir saftigare och spadet mildare men fylligare. Använder man småbitar får man mer stekyta per viktenhet, kortare koktid och mer brynt smak på spadet. Dessutom gör så klart kryddning och smaksättning mycket. Av samma sorts grytbitar kan du kan få allt ifrån en klassisk mild kalops till en het och kryddstark chili.

I butik

Tärnat och strimlat kött är praktiskt att köpa färdigt och finns nästan i alla butiker. När grytbitar eller strimlor tillagas bör de helst vara från samma styckningsdel, så att tillagningstiden blir densamma.

Scroll to Top