Grytbitar av nöt

I allmänhet är köttet motståndskraftigt och bindvävsrikt och behöver kokas i minst en och en halv timme. Bitarna bör vara från samma styckningsdel, så att tillagningstiden blir densamma. De bör också vara ungefär lika stora.

Grytbitar av nöt passar bra till smakrika och spännande grytor. Att paketera bitar av kött är inte bara smidigt, det är ett bra och hållbart sätt att ta vara på spill från styckningen. I allmänhet är köttet som säljs som grytbitar grovt och rikt på bindväv, vilket gör att det behöver kokas länge för att bli mört. Ofta kommer det från framdels- och bakdelskött. För bästa resultat bör bitarna komma från samma styckningsdel och vara ungefär lika stora. Det gör att tillagningstiden för bitarna blir densamma.

Tillagning

När man tillagar grytbitar kan man antingen bryna köttet först eller lägga ner grytbitarna, några i taget, obrynta i den kokande buljongen. Väljer du att bryna köttet först får du en läcker smak och färg på köttbitarna tack vare den så kallade maillardreaktionen. När du lagar gryta är det klokt och ekonomiskt att göra dubbel sats. Då kan du få mat till matlådor eller för att frysa in.

Karaktären på en gryta skiftar både om man använder stora eller små bitar, samt om man väljer att bryna köttbitarna innan kokning. Även tillbehör och kryddning sätter prägel på den färdiga rätten. Väljer du stora bitar till din gryta blir koktiden längre medan köttet blir saftigare och spadet mildare men fylligare. Använder man småbitar får man mer stekyta per viktenhet, kortare koktid och mer brynt smak på spadet. Dessutom gör så klart kryddning och smaksättning mycket. Av samma sorts grytbitar kan du kan få allt ifrån en klassisk mild kalops till en het och kryddstark chili.

I butik

Grytbitar säljs i färdiga förpackningar, och allt fler butiker har börjat märka sina förpackningar med styckningsdetalj, vilket är utmärkt för konsumenten. Kött från samma styckningsdetalj har samma koktid och blir möra samtidigt. Tärnat och strimlat kött är praktiskt att köpa färdigt och finns nästan i alla butiker.


Grytbitar av kalv

Grytbitar är antingen restbitar som uppstår vid styckning eller köttstycken som skurits i bitar. Grytbitar av kalv är generellt ljusare, mindre marmorerade och mörare än köttet från äldre nötdjur.

Tillagning

Grytbitar används till finare grytor tillsammans med smakrika ingredienser. Strimlat kalvkött passar bra till sås till pasta. Kalvgryta är den optimala söndagsmiddagen. De flesta grytbitar som säljs kommer från högrev eller bog. Kalvgryta blir väldigt god om den reds av med lite grädde. På hösten lägger du ner smörfräst skogssvamp och på våren passar lättkokta primörer bra i kalvgrytan.

Det ljusare kalvköttet passar bra att tillaga med vitt vin eller pressad citronsaft. Grytbitar av ungnöt passar fint att tillaga med tomat och rött vin.Tänk på att grytbitar av kalv har kortare tillagningstid än motsvarande av nöt. Känn på köttet redan efter 1 timmes koktid.

Innertemperaturer för kalv: Rare: – | Medium: 60°C | Well Done: 75°C

I butiken

Beräkna 100–125 gram kött per person.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat