Grillad biff med fetaostkräm och rödbetor

Grillad biff med fetaostkräm och rödbetor är ljuvligt en sommarkväll då rödbetorna är färska, även fast det numera brukar gå att få tag på svenska rödbetor nästan året runt.  Fetaostkrämens sälta gör sig fint såväl till köttet som till rödbetorna.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor biff á 125 g
1 tsk timjan
salt och peppar

1 kg färska rödbetor
2 krm gourmetsalt
salladsskott
rostade pumpakärnor

Fetaostkräm:
150 g fetaost, riven
1 msk färsk pepparrot, riven
1 dl crème fraiche

Gör så här

Koka rödbetorna mjuka, ca 30 minuter. Skala rödbetorna genom att trycka bort skalet medan de fortfarande är varma. Skär dem i grova bitar.

Fetaostkräm:
Rör samman fetaost, pepparrot och crème fraiche. Ställ svalt till servering.

Krydda köttet med salt och peppar. Grilla biffarna 2−3 minuter per sida. Strö över timjan.

Strö gourmetsalt över rödbetorna. Servera biffarna nygrillade med rödbetorna och fetaostkrämen. Toppa med salladsskott och rostade pumpakärnor.

Tips!

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen