Om du har en tryckkokare kan du laga detta recept på tryckkokt högrev med gräddsås, dillstompad potatis och fänkål. Gott och riktig husman när den är som bäst.
Tryckkokt högrev med gräddsås, dillstompad potatis och fänkål
Ingredienser
6 portioner
1 kg högrev
1 gul lök
½ purjolök, i bitar
2 morötter, skalade
¼ rotselleri, skuren i 4 bitar
vatten
1½ tsk salt
12 minimorötter, skalade
6 minifänkål, putsade, spara dillen
6 steklökar, skalade
Sås:
5 dl buljong från koket
1 dl grädde
1 msk vetemjöl
salt och malen vitpeppar
Dillstompad färskpotatis:
1 kg potatis
25 g smör
3 schalottenlökar, finhackade
salt och malen vitpeppar
½ knippa dill, fint skuren
Liten sallad att toppa med:
25 g ärtskott, plockade
25 g röd mangold, plockad
½ knippa dill, plockad
fänkålsdillen, plockad
1 ½ msk rapsolja
½ tsk flingsalt
Du behöver också:
en tryckkokare
Gör så här
Skär köttet i lagom stora bitar och skölj i kallt vatten. Dela löken. Lägg köttet i tryckkokaren med lök, purjolök, morötter och selleri. Fyll på med vatten så att det knappt täcker och salta. Koka under tryck 25 minuter.
Sila av och ta bort grönsakerna. Lägg tillbaka köttet och buljongen och tillsätt minimorötterna, minifänkålen och steklökarna. Sätt på lock och koka under tryck ytterligare 5 min.
Låt köttet och grönsakerna svalna i buljongen. Sila av och plocka ut kött och grönsaker.
Sås: Koka upp buljongen. Skaka ihop grädde och mjöl, och red av såsen. Krydda med salt och peppar.
Dillstompad potatis: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av och stompa den grovt. Tillsätt smör och lök och blanda väl. Krydda med salt och peppar
Servering: Blanda samman alla ingredienser till salladen. Tillsätt dillen i potatisstompet. Lägg kött och grönsaker i såsen och värm upp. Servera köttet med potatisstompet och toppa med salladen.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Tryckkokt oxkind med potatispuré och rårörda lingon
Danska frikadeller med gräddsås, rotselleri och potatis
Kåldolmar med kokt potatis och lingon
Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits
Baconlindad fläskfilé med lönnsirapsbakad fänkål, äpplen och pikant dijonkräm.
Rosmarindoftande fläsksida med plommon, fänkål och svart vitlökskräm