Hemrullade julköttbullar utan ströbröd
Hemtrillade, saftiga köttbullar hör julen till. De är en självklarhet på julbordet och passar även på en god köttbullemacka med rödbetssallad. Vill man göra glutenfria köttbullar kan man antingen välja ett glutenfritt ströbröd till köttbullesmeten, eller så gör man julköttbullar utan ströbröd.
Om du vill göra köttbullarna utan lök
Köttbullar är bra att ha på lut hela helgen och går utmärkt att laga i förväg och frysa in. Detta recept kan dubbleras och du vill ha en större omgång. Små barn kan vara kinkiga med lökbitar. Då går det bra att riva all lök, eller så kan man göra köttbullarna utan lök och byta ut den färska löken mot 1–2 tsk lökpulver. Utan lök blir det något färre köttbullar.
I detta recept använder vi kaffegrädde, men det går så klart lika bra med vanlig vispgrädde för lyxigare köttbullar. Vill man inte köpa två sorters köttfärs kan man byta mot 500 gram blandfärs. Blöt gärna händerna emellanåt när du rullar köttbullarna så fastnar inte lika mycket på händerna samt att det är lättare att få dem helt runda.
Tänk på att alltid välja svensk köttfärs när du ska göra köttbullar – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar.