Julköttbullar utan ströbröd

Köttbullar hör julen till. De är en självklarhet på julbordet och passar även på köttbullemacka med rödbetssallad. Köttbullar är bra att ha på lut hela helgen och går utmärkt att laga i förväg och frysa in. Receptet kan dubbleras. Dessa julköttbullar utan ströbröd är glutenfria.

Ingredienser

ca 50 köttbullar

250 g fläskfärs
250 g nötfärs
½ gul lök, finhackad
½ gul lök, finriven
smör
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära

Gör så här

Fräs den hackade löken i smör. Lägg upp den på en assiett och kyl. Knäck ägget i en kopp. Blanda samman färsen med ägg, finriven lök, grädde, salt, peppar och ingefära. Blanda sedan ner den kalla stekta löken.

Rulla köttbullar med vattensköljda händer. Lägg köttbullarna på vattensköljt fat och ställ i kyl för att vila 15−20 minuter.

Steka i panna: Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnat är det dags att lägga ner köttbullarna. Bryn köttbullarna i omgångar i riktigt med smör tills de får en jämn fin brun färg. Börja på hög värme och sänk efter hand. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3−5 minuter.

Steka i ugn: Värm ugnen till 200°. Bryn köttbullarna hastigt i en stekpanna på hög värme. Lägg över dem i en långpanna eller en ugnssäker form. Stek 15–20 minuter.

Låt köttbullarna svalna ordentligt och kyl dem sedan

Tips! Ska du frysa in köttbullarna, lägg de kalla köttbullarna i burkar med lock och märk med tillagningsdatum. Frys in. Ta ut dem ur frysen dagen före köttbullarna ska ätas. Låt dem tina i kylskåp. Värm genom att fräsa köttbullarna i smör på låg värme i en stekpanna tills de är genomvarma.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top