Julköttbullar utan ströbröd

Hemrullade julköttbullar utan ströbröd

Hemtrillade, saftiga köttbullar hör julen till. De är en självklarhet på julbordet och passar även på en god köttbullemacka med rödbetssallad. Vill man göra glutenfria köttbullar kan man antingen välja ett glutenfritt ströbröd till köttbullesmeten, eller så gör man julköttbullar utan ströbröd.

Om du vill göra köttbullarna utan lök

Köttbullar är bra att ha på lut hela helgen och går utmärkt att laga i förväg och frysa in. Detta recept kan dubbleras och du vill ha en större omgång. Små barn kan vara kinkiga med lökbitar. Då går det bra att riva all lök, eller så kan man göra köttbullarna utan lök och byta ut den färska löken mot 1–2 tsk lökpulver. Utan lök blir det något färre köttbullar.

I detta recept använder vi kaffegrädde, men det går så klart lika bra med vanlig vispgrädde för lyxigare köttbullar. Vill man inte köpa två sorters köttfärs kan man byta mot 500 gram blandfärs. Blöt gärna händerna emellanåt när du rullar köttbullarna så fastnar inte lika mycket på händerna samt att det är lättare att få dem helt runda.

Tänk på att alltid välja svensk köttfärs när du ska göra köttbullar – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Ingredienser

ca 50 köttbullar

250 g fläskfärs
250 g nötfärs
½ gul lök, finhackad
½ gul lök, finriven
smör
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära

Gör så här

Fräs den hackade löken i smör. Lägg upp den på en assiett och kyl. Knäck ägget i en kopp. Blanda samman färsen med ägg, finriven lök, grädde, salt, peppar och ingefära. Blanda sedan ner den kalla stekta löken.

Rulla köttbullar med vattensköljda händer. Lägg köttbullarna på vattensköljt fat och ställ i kyl för att vila 15−20 minuter.

Steka köttbullar i panna: Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnat är det dags att lägga ner köttbullarna. Bryn köttbullarna i omgångar i riktigt med smör tills de får en jämn fin brun färg. Börja på hög värme och sänk efter hand. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3−5 minuter.

Steka köttbullar i ugn: Värm ugnen till 200°C. Bryn köttbullarna hastigt i en stekpanna på hög värme. Lägg över dem i en långpanna eller en ugnssäker form. Stek 15–20 minuter.

Låt köttbullarna svalna ordentligt och kyl dem sedan

Tips! Ska du frysa in köttbullarna, lägg de kalla köttbullarna i burkar med lock och märk med tillagningsdatum. Frys in. Ta ut dem ur frysen dagen före köttbullarna ska ätas. Låt dem tina i kylskåp. Värm genom att fräsa köttbullarna i smör på låg värme i en stekpanna tills de är genomvarma.

Varför ska man välja svenskt kött?

När du väljer svenskt kött får du mer än en god råvara till din måltid. Du bidrar också till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning i världen, en ökad biologisk mångfald, fler svenska arbetstillfällen samt en ökad svensk försörjningstrygghet. Det känns bra både i magen och hjärtat.
» Läs mer om varför du ska välja svenskt kött

FLER RECEPT

Rulla till toppen