De här köttbullarna är efter den berömda köksmästaren Tore Wretmans recept. Färsen är av tre sorters kött, och den drygas ut med ströbröd som får ligga och svälla i grädde. Sedan steker du köttbullarna i rikligt med smör och serverar dem på klassiskt vis med gräddsås och lingon.
Köttbullar à la Tore Wretman
Ingredienser
4 portioner
200 g nötfärs
100 g kalvfärs
100 g fläskfärs
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 gul lök, finhackad
1 msk smör att steka löken i
1 ägg
salt och vitpeppar
50 g smör att steka köttbullarna i
Till servering:
kokt potatis eller potatismos
gräddsås
rårörda lingon
pressgurka
Gör så här
Låt ströbrödet svälla i grädde. Bryn löken lätt i smör. Blanda ner lök och ägg i brödblandningen. Rör samman köttfärserna. Tillsätt brödblandningen och blanda allt väl. Tillsätt om så önskas någon matsked vatten till smidig konsistens. Krydda med salt och peppar.
Forma till köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15−20 minuter.
Stek köttbullarna i omgångar i smör ca 5 minuter tills de får en jämn fin brun färg. Skaka pannan då och då. Servera köttbullarna nystekta med potatis, gräddsås, lingon och pressgurka.
Tips:
Blev det köttbullar över? Gör en köttbullemacka