Köttet från bogen är magert och innehåller mycket bindväv. Det gör att det kräver lång tillagningstid för att bli mört, men oj, så gott det blir! Bacon, curry och äpple sätter smak.
Exotisk gryta på grisbog, bacon och äpple
Ingredienser
4 portioner
400 g grisbog, tärnad
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 pkt bacon (140 g), tärnat
½ tsk curry
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk spansk peppar, tärnad
1 dl vitt vin
vatten
1 morot, tärnad
1 liten palsternacka, tärnad
½ äpple, tärnat
1 tsk rapsolja
1 msk mango chutney
bladpersilja, grovhackad
Till servering:
buljongkokt råris
Gör så här
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör i en stekpanna. Lägg över i en kastrull. Fräs baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg det i kastrullen, krydda med curry, vitlök och chili.
Tillsätt vin och vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud 35 minuter under lock. Tillsätt morot och palsternacka och sjud ytterligare 10 minuter tills köttet är mört och rotsakerna mjuka.
Fräs äpplet i olja. Lägg ⅔ i grytan och spara resten till garnering. Tillsätt mango chutney i grytan och justera kryddningen med salt och peppar. Sjud ca 3 minuter.
Servering:
Toppa grytan äpple och persilja, och servera med ris.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Gryta med griskött, äpple, lök och potatisstomp
Gryta med grisbog, pumpa och svamp med Blå Kongo
Kryddig gryta på grisbog med blomkålssallad
På plåten: fläskkotlett med crunch på äpple och pumpafrön med honungs- och senapsrostade rotfrukter
Julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot
Fläskfilémedaljonger med grönkål, äpple och rödlök