Kryddig grisbog i tagine med brysselkålsallad

En tagine är en sorts lergryta som traditionellt används i Nordafrika. I taginen lagar du enkelt härligt mustiga grytor. Den toppiga kupan på grytan gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på rätten, och det passar bra för tillagning av magert framdelskött så som grisbog. I detta recept på kryddig grisbog i tagine med brysselkålsallad får köttet puttra långsamt till en härligt smakrik gryta. Har du inte tillgång till en tagine, använd en vanlig gryta. Köttet kryddar vi med bland annat persilja, körvel, fänkålsfrön och libbsticka. Till det korngryn, morötter och svamp, samt sallad på brysselkål.

Ingredienser

4 personer

600 g fläskbog, skivad
neutral rapsolja att bryna i
4 morötter, i skivor
1 gul lök, skivad
250 g färska champinjoner, i kvartar
1 hel vitlök, delad
5 dl oxfond
5 dl vatten
200 g korngryn, sköljda
1 dl hackade kryddörter (persilja, körvel och libbsticka)
1 tsk fänkålsfrö
4 lagerblad
100 g torkade aprikoser, strimlade
½ saltad citron, i små bitar
50 g rostade hasselnötter

Brysselkålsallad:
200 g brysselkål, ansad
1 msk honung
2 msk neutral rapsolja
½ saltad citron, saften
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Gör så här

Bryn köttet i taginen eller grytan. Låt grönsakerna och svampen bryna med mot slutet. Tillsätt sedan fond och vatten. Koka upp, sänk värmen till låg och låt puttra i ca 2 timmar.

Tillsätt korngrynen tillsammans med kryddörter, fänkålsfrö och lagerblad. Låt rätten puttra i ytterligare 30 minuter tills korngrynen är al dente. Tillsätt då aprikoser, saltad citron och hasselnötter. Låt puttra i 10 minuter till.

Brysselkålsallad: Skär brysselkålen mycket tunt på mandolin. Blanda till en dressing av honung, olja, citronsaft, salt och peppar i en salladsskål. Vänd ner brysselkålen.

Servering: Servera rätten rykande varm med salladen.

Tips! Saltade citroner kan bytas ut mot rivet citronskal.

Receptet är framtaget av danska kocken Mette Dahlgaard.

Mette Dahlgaard

Receptet är skapat av Mette Dahlgaard

Mette Dahlgaard är gastronomisk chef på Gemys, Nimb Grønne hjørne intill Glassalen i Tivoli. När hon utbildades på Aarstiderna, var hon med och utvecklade matlådans föregångare och hon har aldrig tvivlat på att kött bör vara ett tillbehör till grönsakerna och inte tvärtom.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top