Snabblagad tagine med fläskkarré, kikärtor, grönsaker och örter

Tagine, mat lagad i det karaktäristiska kärlet med sitt konformade lock, är en sorts gryta med nordafrikanskt ursprung. Vitsen med att laga tagine är att långsamt sjuda rätten i buljong. Här kommer receptet på en snabblagad tagine med fläskkarré, kikärtor, grönsaker och örter med nordafrikanska smaker.

Ingredienser

4 personer

4 kotletter av karré, 2 cm tjocka (á 150 g)
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
neutral rapsolja till stekning

Kryddblandning:
1 stjärnanis
1 msk fänkålsfrö
1 tsk korianderfrö
2 tsk neutral rapsolja
1 tsk torkad chili
2 vitlöksklyftor, hackade
5 g färsk ingefära, riven
1 citron, finrivet skal och saft

Tagine:
4 morötter, tärnade
4 majrovor, tärnade
8 salladslökar, skivade
½ spetskål, ca 400 g, strimlad
1 kruka färsk mynta, 20 g
1 kruka färsk körvel, 20 g
50 g torkade aprikoser, tärnade
1 liter grönsaksbuljong
1 burk kokta kikärtor

Till servering:
kokt bulgur

Gör så här

Skär kotletterna i tärningar på 2 x 2 cm. Krydda med salt och peppar.

Kryddblandning: Krossa stjärnanis, fänkålsfrö och korianderfrö i en mortel. Blanda samman med chili, vitlök, ingefära, citronskal och citronsaft. Vänd ner det tärnade köttet i kryddblandningen.

Bryn köttet i en gryta i ett par minuter tills det får en fin stekyta. Säk värmen och låt köttet steka färdigt ca 10 minuter. Ta upp köttet ur pannan. Häll buljongen i grytan och tillsätt morötter och majrovor. Låt dem sjuda i buljongen i 10 minuter. Tillsätt kött, spetskål, salladslök och kikärtor och låt allt koka upp.

Plocka bladen av mynta och körvel och hacka dem grovt. Vänd ned aprikoser, mynta och körvel i grytan och servera den med bulgur.

FLER RECEPT

Rulla till toppen