Dessa äggwraps med fläskkarré, krispiga grönsaker och jordnötssås är tunna wraps av omelettpannkakor som fylls. Köttet är bräserat och kryddat med härlig glaze. Bräseringen tar ca 2 timmar, och gurksalladen behöver stå och dra en timme, så ta med det i planeringen.
Äggwraps med fläskkarré krispiga grönsaker och jordnötssås
Ingredienser
4 personer
Bräserad fläskkarré:
600 g fläskkarré
2 vitlöksklyftor, hackade
salt och malen vitpeppar
Gurksallad med ingefära:
¾ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 dl risvinäger
1 tsk salt
1 gurka, sköljd
1 röd chili, strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1½ msk färsk ingefära, riven
Sojaglaze:
2 msk honung
2 msk soja
2 ½ dl vatten
3 msk färsk ingefära, riven
2 citrongrässtjälkar, finhackade
½ gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 lime, skal och saft
1 tsk olja
½ buljongtärning
1 msk socker
½ tsk salt
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk torkad chili
Jordnötssås:
2 msk gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
¼ röd spansk peppar, finhackad
1 tsk neutral rapsolja
2 dl fond, ex vatten och buljongtärning
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk jordnötssmör
Picklad rödlök:
1 rödlök, strimlad
1 lime, rivet skal och saft
Omelettpannkakor:
8 ägg
1 tsk neutral rapsolja
Tillbehör:
1 avokado, skivad
1 hjärtsalladshuvud, strimlat
1 röd spansk peppar, strimlad
½ knippa färsk koriander, plockade blad
½ knippa färsk mynta, plockade blad
Gör så här
Bräserad fläskkarré: Lägg fläskkarrén i en ugnssäker form med tillhörande lock. Stick in en köttermometer så att rörets spets kommer mitt i köttbiten. Strö vitlök, salt och peppar över köttet. Lägg på lock och ställ in formen i kall ugn. Sätt ugnen på 180° och låt köttet tillagas i ca 2 timmar tills köttet är genomstekt. Innertemperaturen vara 80° eller högre.
Gurksallad med ingefära: Häll i socker, vatten, vinäger och salt i en liten kastrull. Koka upp och ta av från värmen. Låt dressingen svalna. Dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en tesked. Skär sedan halvorna i halvmåneformade skivor. Blanda samman gurka, chili, vitlök och ingefära i en skål. Häll över dressingen och låt salladen dra i minst 1 timme.
Sojaglaze: Värm honungen i en kastrull på låg värme tills den karamelliseras. Ta av från värmen och rör ner soja och vatten. Tillsätt ingefära, citrongräs, lök, vitlök, lime och olja. Smula ner buljongtärningen och tillsätt socker, salt, peppar och chili. Rör om, ställ tillbaka på värmen och koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda i ca 30 minuter. Sila sedan marinaden och koka ihop tills den blir som sirap i konsistensen.
Jordnötssås: Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka chilin fint. Värm olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och chili i 1 minut – de ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna till jordnötssåsen och koka upp. Låt det puttra tills såsen har fått en tjock konsistens. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Ställ sedan såsen åt sidan för att svalna.
Picklad rödlök: Lägg rödlöken i en skål marinera den i limeskal och limesaft ca 10 minuter.
Omelettpannkakor: Vispa upp äggen med salt och peppar. Värm upp 1 tsk olja i en liten stekpanna och stek 1 ½-2 dl av äggblandningen på båda sidor. Lägg på en tallrik och upprepa med resterande smet.
Servering: Häll bort vätskan från gurksalladen före servering. Skär köttet i tunna skivor och pensla med sojaglaze. Fördela köttet på omelettpannkakorna. Fyll på med gurksallad, jordnötssås, rödlök, avokado, sallad, chili, koriander och mynta. Rulla samman till en tät wrap.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Fläskschnitzel med gurkdressing, krispiga grönsaker och naanbröd
Grillade tjocka spjäll med jordnötssås
Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås
Snabblagad tagine med fläskkarré, kikärtor, grönsaker och örter
Krispiga fläskköttbullar med bakade morötter, tomater och fetaost
Svamp- och plommonfylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och getostcrème