Svamp- och plommonfylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och getostcrème

Griskött är ett underskattat kött att välja till festen som dessutom kostar mindre. Varför inte laga en svamp- och plommonfylld fläskkarré med ugnsrostade grönsaker och getostcrème till nyårsafton? Det här är en smidig rätt att laga eftersom allt lagas i ugnen medan du kan göra annat.

Ingredienser

4 personer

Getostcrème:
100g getost
1,5 dl crème fraiche
1 tsk honung
salt, svartpeppar

Fylld fläskkarré:
100g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
6 torkade plommon
1 tsk torkad timjan
1 kg fläskkarré
steksnöre
salt, svartpeppar

Ugnsrostade grönsaker:
300g brysselkål
800g rödbetor
300g småtomater
olja
salt, svartpeppar

Gör så här

Skala getosten, lägg den i en skål och mosa med en sked. Rör ihop med crème fraiche och honung. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar. Ställ crèmen svalt fram till servering.

Tärna champinjonerna smått och stek dem mjuka i smör i en stekpanna. Finhacka vitlöken och lägg ner med svampen på slutet. Blanda den stekta svampen med skivade plommon och smulad timjan.

Ansa fläskkarrén från eventuella hinnor och segt fett. Skär ett snitt utmed karrén och fläk upp den som en fjäril. Lägg ut den platt på en skärbräda med den slätaste sidan nedåt. Lägg fyllningen på köttet och rulla ihop. Bind ihop karrén med ett steksnöre. Salta köttet runt om och bryn det i smör i en het stekpanna. Ringla lite olja i en stor ugnsform. Mal svartpeppar över köttet och lägg det i en ugnsformen.

Värm ugnen till 175°C. Ta bort fula blad från brysselkålen och skala rödbetorna. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka brysselkålen hela i 5 minuter. Lyft ur dem ur kokvattnet och lägg över dem i en skål. Kvarta rödbetorna och koka dem i 15 minuter i samma vatten. Slå av vattnet. Halvera brysselkål och småtomater. Lägg ut brysselkål, rödbetor och tomater runt om steken. Ringla över olja, salta och peppra. Stick in en kött-termometer i tjockaste mitten av köttet (se till så att den sitter i köttet och inte i fyllningen). Ställ in formen och låt köttet gå till en innertemperatur på 58°C (cirka 50 minuter). Ta ut steken och låt den vila under aluminiumfolie till en innertemperatur på cirka 63°C.

Servera gärna med svartvinbärsgelé till.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

FLER RECEPT

Rulla till toppen