Chili con carne på grisbog med korngryn | Svenskt Kött

Chili con carne på grisbog med korngryn

Med inspiration från den amerikanska södern hittar du här en variant av klassikern chili con carne på grisbog med korngryn. Variera hur het du vill ha den och njut av en krämig mustig rätt där riset har bytts ut mot korngryn.

Ingredienser

4 personer

350 g grisbog, finhackad
2 burkar krossade tomater
200 g konserverade kidneybönor, avrunnen vikt
200 g konserverade svarta bönor, avrunnen vikt
2 msk balsamvinäger
40 g mörk choklad, hackad
salt och nymalen vitpeppar

Kryddblandning:
½ dl neutral rapsolja till stekning
1 tsk spiskumminfrön, mortlade
1 tsk korianderfrön, mortlade
1 kanelstång
2–3 tsk chili flakes
3 vitlöksklyftor, hackade
2 gula lökar, finhackade

Till servering:
4 portioner kokta korngryn
4 dl crème fraiche
1 kruka färsk koriander

Gör så här

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner spiskummin, koriander, kanelstång, chiliflingor och vitlök. Fräs på medelvärme under omrörning cirka 1 minut.  Sänk sedan värmen något. Tillsätt löken och stek under omrörning tills dess att den är genomskinlig.

Höj värmen. Tillsätt köttet och bryn det väl under omrörning. Krydda med salt och peppar. Tillsätt de krossade tomaterna, lägg på lock och låt sjuda i ciska 30 minuter.

Koka korngrynen enligt anvisning på förpackningen.  Häll av vattnet från bönorna och vänd ner dem i chilin, låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Smaksätt chilin med salt, peppar, balsamvinäger och choklad. Rör om ordentligt och servera med det korngryn, crème fraiche och hackad färsk koriander.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen