Kryddig gryta på grisbog med blomkålssallad

Bogen är en av de mest smakrika delarna på grisen och köttet passar fint i en gryta. Som en kryddig gryta på grisbog med blomkålssallad. För fin yta och god smak, bryn köttet innan du låter det stå och sjuda. Den här grytan innehåller mer än de traditionella ingredienserna lök och morötter, som aprikoser, dadlar och mandel för fin sötma och chili för hetta.

Ingredienser

4 personer

500 g fläskbog, tärnad
2 msk neutral rapsolja
2 gula lökar, strimlade
1 röd spansk peppar, grovhackad
1 tsk kumminfrön, mortlade
1 tsk korianderfrön, mortlade
1 kanelstång
2 morötter, skivade
300 g potatis, tärnad
5 dl köttbuljong
50 g mandlar, grovhackade
50 g dadlar, delade
50 g torkade aprikoser, strimlade
1 lime, finrivet skal och saft
salt och nymalen vitpeppar

Blomkålssallad:
1 blomkålshuvud, rivet
1 lime, finrivet skal och saft
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
1 kruka bladpersilja, hackad

Gör så här

Värm 1 msk olja i en gryta och bryn köttet på hög värme. Lyft upp köttet och lägg det åt sidan. Lägg ner löken i grytan och fräs den mjuk. Vänd ner chili, kummin, koriander och kanelstång, Tillsätt morötter och potatis. Lägg tillbaka köttet, häll på buljongen och koka upp. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 45 minuter, tills köttet är mört.

Blomkålssallad: Lägg blomkålen i en skål. Tillsätt det finrivna skalet och saften från limen, olivolja, salt och peppar. Blanda samman och vänd ner persiljan.

När grytan har 15–20 minuter kvar av koktiden, tillsätt mandeln och den torkade frukten. Smaka av grytan och justera kryddningen med salt, peppar, finrivet skal och saft från lime. Servera grytan med blomkålssalladen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top