Till den möra, buljongkokta lammbogen serveras här en härlig ljummen sallad på säsongens primörer. På franska kallas ljummen sallad salade tiede, vilket låter både gott och vackert.
Buljongkokt lammbog med ljummen primörsallad
Ingredienser
4 portioner
500 g grytbitar av lammbog, 1 x 1 cm
1 liter vatten
3 vitlöksklyftor, krossade
5 stjälkar av bredbladig persilja
1 dl färska timjanstjälkar, repade
15 cm purjolök, finstrimlad
1 msk salt
2 krm svartpeppar
½ dl bredbladig persilja, hackad
Ljummen primörsallad:
100 g sockerärter, trådarna borttagna
12 gröna sparrisstjälkar, ansade
1−1 ½ liter blandade sallatsblad, strimlade
1 ½ dl ärter, tinade
1 krm salt
1 msk olivolja
½ dl mynta, färsk strimlad
ev buljong
Till servering:
sesamfrön
Du behöver också:
hålslev att skumma med
Gör så här
Koka upp vattnet och lägg i köttet. Koka upp på nytt och skumma. Tillsätt vitlök, persiljestjälkar, timjan, purjolök, salt och peppar. När vattnet åter kokat upp, sänk värmen och sjud på låg värme ca 30 minuter eller tills det känns mört.
Låt köttet svalna i lagen. Ta upp stjälkarna av persilja och timjan. Häll av buljongen (spara 1 dl till salladen) och blanda samman köttet med den hackade persiljan.
Ljummen primörsallad:
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg sockerärterna och sparrisen i en skål och häll kokande vatten över. Låt stå i 10 minuter. Häll av vattnet och spola grönsakerna försiktigt i kallt vatten. Blanda samman sockerärter, sparris, sallad och ärter. Rör ihop salt, olja och mynta, och vänd ner i salladen.
Servering:
Lägg upp salladen i en varm skål och lägg köttet ovanpå. Smaksätt salladen ytterligare med någon matsked buljong och strö över sesamfrön.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Friterad lammbräss på ljummen sallad
Vindaloo – indisk gryta med lammbog
Ljummen middagssallad med stekt fläsk
Timjankryddad lammentrecôte med sparrispotatispuré, och ljummen sallad med pikant mergues
Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad
Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad