Buljongkokt lammbog med ljummen primörsallad

Till den möra, buljongkokta lammbogen serveras här en härlig ljummen sallad på säsongens primörer. På franska kallas ljummen sallad salade tiede, vilket låter både gott och vackert. 

Ingredienser

4 portioner

500 g grytbitar av lammbog, 1 x 1 cm
1 liter vatten
3 vitlöksklyftor, krossade
5 stjälkar av bredbladig persilja
1 dl färska timjanstjälkar, repade
15 cm purjolök, finstrimlad
1 msk salt
2 krm svartpeppar
½ dl bredbladig persilja, hackad

Ljummen primörsallad:
100 g sockerärter, trådarna borttagna
12 gröna sparrisstjälkar, ansade
1−1 ½ liter blandade sallatsblad, strimlade
1 ½ dl ärter, tinade
1 krm salt
1 msk olivolja
½ dl mynta, färsk strimlad 
ev buljong

Till servering:
sesamfrön

Du behöver också:
hålslev att skumma med

Gör så här

Koka upp vattnet och lägg i köttet. Koka upp på nytt och skumma. Tillsätt vitlök, persiljestjälkar, timjan, purjolök, salt och peppar. När vattnet åter kokat upp, sänk värmen och sjud på låg värme ca 30 minuter eller tills det känns mört. 

Låt köttet svalna i lagen. Ta upp stjälkarna av persilja och timjan. Häll av buljongen (spara 1 dl till salladen) och blanda samman köttet med den hackade persiljan.

Ljummen primörsallad:
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg sockerärterna och sparrisen i en skål och häll kokande vatten över. Låt stå i 10 minuter. Häll av vattnet och spola grönsakerna försiktigt i kallt vatten. Blanda samman sockerärter, sparris, sallad och ärter. Rör ihop salt, olja och mynta, och vänd ner i salladen.

Servering:
Lägg upp salladen i en varm skål och lägg köttet ovanpå. Smaksätt salladen ytterligare med någon matsked buljong och strö över sesamfrön.

FLER RECEPT

Rulla till toppen