Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad | Svenskt Kött

Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad

Detta recept på ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad är perfekt att laga på sommaren. Då finns ju både jordgubbar och sockerärtor att tillgå, samtidigt som man gärna lagar maten vrid grillen. Här samsas nygrillad lammfilé med en läcker sommarsallad bestående av jordgubbar, hela dinkelkorn och sockerärtor. Perfekt bjudmat till kvällskvisten.

Ingredienser

4 portioner

500 g ytterfilé av lamm (putsad kotlettrad)
salt och malen vitpeppar
1 ½ msk smör till stekning

Sallad:
2 dl dinkel, helkorn
300 g färska jordgubbar, rensade
1 lime, saft och skal
200 g sockerärtor
1 knippe rädisor, skivade
1 knippe salladslök, strimlad
100 g småbladssallad

Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad

Gör så här

Gnid in köttet med salt och peppar.

Skölj dinkelkornen och blötlägg dem i varmt vatten 1 timme. Koka dem sedan ca 30 minuter tills kornen är mjuka. Låt dem svalna.

Grilla köttet eller stek det i smör, ca 4 minuter per sida. Vänd flera gånger under tiden. Låt det vila i smörpapper 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Ställ kallt. Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal. Förväll ärtorna i kokande vatten någon minut. Spola av hastigt i kallt vatten.

Servering: Skär köttet i diagonala skivor. Blanda samman dinkel, salladsblad, jordgubbar, rädisor, salladslök och ärtor. Droppa över dressingen och toppa med köttet.

Tips: hel dinkel kan bytas mot mathavre eller svenska kvarngryn. Kan du inte få tag i hallonvinäger går det lika bra med rödvinsvinäger eller balsamvinäger.

FLER RECEPT

Rulla till toppen