Detta recept på ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad är perfekt att laga på sommaren. Då finns ju både jordgubbar och sockerärtor att tillgå, samtidigt som man gärna lagar maten vrid grillen. Här samsas nygrillad lammfilé med en läcker sommarsallad bestående av jordgubbar, hela dinkelkorn och sockerärtor. Perfekt bjudmat till kvällskvisten.
Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad
Ingredienser
4 portioner
500 g ytterfilé av lamm (putsad kotlettrad)
salt och malen vitpeppar
1 ½ msk smör till stekning
Sallad:
2 dl dinkel, helkorn
300 g färska jordgubbar, rensade
1 lime, saft och skal
200 g sockerärtor
1 knippe rädisor, skivade
1 knippe salladslök, strimlad
100 g småbladssallad
Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad
Gör så här
Gnid in köttet med salt och peppar.
Skölj dinkelkornen och blötlägg dem i varmt vatten 1 timme. Koka dem sedan ca 30 minuter tills kornen är mjuka. Låt dem svalna.
Grilla köttet eller stek det i smör, ca 4 minuter per sida. Vänd flera gånger under tiden. Låt det vila i smörpapper 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Ställ kallt. Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal. Förväll ärtorna i kokande vatten någon minut. Spola av hastigt i kallt vatten.
Servering: Skär köttet i diagonala skivor. Blanda samman dinkel, salladsblad, jordgubbar, rädisor, salladslök och ärtor. Droppa över dressingen och toppa med köttet.
Tips: hel dinkel kan bytas mot mathavre eller svenska kvarngryn. Kan du inte få tag i hallonvinäger går det lika bra med rödvinsvinäger eller balsamvinäger.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Honungsstekt färsk skinka med jordgubbs och dinkelsallad
Ljummen lammytterfilé med rädisor och matvetesallad
Lammwallenbergare med ljummen sparris- och potatissallad
Lammytterfilé med grönsakscouscous
Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad
Sesamkryddad lammytterfilé med äppel- och tomatcocktail och tortillachips