Ljummen lammytterfilé med jordgubbbs- och dinkelsallad

En sommarsallad att bjuda på när jordgubbarna är som bäst. 

Ingredienser

4 portioner

500 g  ytterfilé av lamm (putsad kotlettrad)
salt och malen vitpeppar
1 ½ msk smör

Sallad:
2 dl dinkel, helkorn
300 g färska jordgubbar, rensade
1 lime, saft och skal
200 g sockerärter
1 knippa rädisor, skivade
1 knippa vårlök, strimlad
100 g jungfrusalladsblad

Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad

Gör så här

Gnid in köttet med salt och peppar.

Skölj dinkelkornen och blötlägg dem i varmt vatten 1 timme. Koka dem sedan ca 30 minuter tills kornen är mjuka. Låt dem svalna.

Stek köttet i smör, ca 4 minuter per sida. Vänd flera gånger under tiden. Låt det vila i smörpapper 15 minuter. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Ställ kallt. Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal. Förväll ärterna i kokande vatten någon minut. Spola av hastigt i kallt vatten.

Servering:
Skär köttet i diagonala skivor. Blanda samman dinkel, salladsblad, jordgubbar, rädisor, vårlök och ärter. Droppa över dressingen och toppa med köttet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top