Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad är en perfekt rätt att äta när färskpotatisen äntligen är i säsong. Banka ut fläskfilén så att skivorna blir riktigt tunna, då går de snabbt att grilla.
Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad
Ingredienser
4 portioner
500 g fläskfilé
Marinad:
½ dl rapsolja
1 msk gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, riven
salt och malen svartpeppar
1 krm tabasco
Ljummen potatissallad:
500 g kokt färskpotatis
½ dl olivolja
1 rödlök, finhackad
1 gul lök, finhackad
100 g fetaost, smulad
2 msk kapris
2 msk gräslök, finskuren
salt och malen vitpeppar
Grillsås:
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm svartpeppar
½ krm tabasco
Gör så här
Dela köttet i jämna bitar. Banka ut dem så att de blir tunna, ca 4 mm. Lägg köttet i marinaden och låt stå 2 timmar.
Grillsås:
Blanda samman crème fraiche med vitlök, svartpeppar och tabasco. Låt stå svalt till servering.
Ljummen potatissallad:
Blanda potatisen med olja, rödlök, gul lök, västerbottensostost, kapris, gräslök, babyspenat och körsbärstomater. Krydda med salt och peppar.
Grilla köttet över grå glödbädd ca 3 minuter per sida. Servera köttet nygrillat tillsammans med tillbehören.
Tips!
Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.
Visste du att svenska grisar har bland den lägsta klimatpåverkan i världen?
Sveriges grisbönder jobbar hela tiden med att minska utsläppen av klimatgaser ifrån djurhållningen. Arbetet har gett resultat. Den svenska grisens klimatavtryck har minskat med ca 20% sen 2005. Att de lyckats med detta beror främst på en god djuromsorg, friska djur och sund avel. Detta tillsammans med bra foder baserat på biprodukter, åkerböna, ärta och minskad andel soja leder till en hållbar utveckling inom den svenska grisproduktionen.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Marinerad fläskfilé med ramslökspesto och grillad sallad
Lammwallenbergare med ljummen sparris- och potatissallad
Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad
Coca cola-marinerad fläskkarré
Fajitas på marinerad mellangärde
Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad