Visst kan du använda benfri lammbog till den här grytan, men låter du benet koka med får du en extra mustig smak.
Vindaloo – indisk gryta med lammbog
Ingredienser
4 personer
1 ½ kg lammbog med ben
1 tsk salt
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk färsk ingefära, finhackad
5 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
2 tsk curry
1 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 kanelstång
2 lagerblad
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
smör till stekning
salt och malen svartpeppar
Till servering:
ris
tjock yoghurt
naanbröd
rostad broccoli eller blomkål
Gör så här
Skär loss köttet från benet. Skär köttet i tärningar, salta, lägg dem i en skål och låt stå framme tills de får rumstemperatur.
Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en rymlig gryta. Stöt kryddnejlikor och kardemumma i en mortel, lägg dem i grytan tillsammans med övriga kryddor. Fortsätt att fräsa i 5 minuter. Tillsätt sedan vinäger och vatten.
Bryn köttbitarna och benet i smör i en stekpanna och lägg över allt i grytan. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud grytan på låg värme under lock i ca 1 ½ ̶ 2 timmar tills köttet är mört. Krydda med salt och peppar.
Ta upp benet före servering. Servera grytan med ris, tjock yoghurt, naanbröd och rostad broccoli eller blomkål.