Vindaloo – indisk gryta med lammbog

Visst kan du använda benfri lammbog till den här grytan, men låter du benet koka med får du en extra mustig smak. 

Ingredienser

4 personer

1 ½ kg lammbog med ben
1 tsk salt

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 msk färsk ingefära, finhackad

5 kryddnejlikor

1 tsk kardemummakärnor

2 tsk curry

1 tsk chilipulver

1 tsk mald spiskummin

1 kanelstång

2 lagerblad

1 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

smör till stekning

salt och malen svartpeppar

Till servering:
ris
tjock yoghurt
naanbröd
rostad broccoli eller blomkål

Gör så här

Skär loss köttet från benet. Skär köttet i tärningar, salta, lägg dem i en skål och låt stå framme tills de får rumstemperatur.

Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en rymlig gryta. Stöt kryddnejlikor och kardemumma i en mortel, lägg dem i grytan tillsammans med övriga kryddor. Fortsätt att fräsa i 5 minuter. Tillsätt sedan vinäger och vatten.

Bryn köttbitarna och benet i smör i en stekpanna och lägg över allt i grytan. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud grytan på låg värme under lock i ca 1 ½ ̶ 2 timmar tills köttet är mört. Krydda med salt och peppar.

Ta upp benet före servering. Servera grytan med ris, tjock yoghurt, naanbröd  och rostad broccoli eller blomkål. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen