Helstekt lammsadel med timjan- och rosmarinsky

Nog ser det pampigt ut att presentera en hel lammsadel vid en festlig måltid. Klassiskt är att lägga tillbaka köttet på benet, så att lammsadeln ser hel ut, men självklart kan du lägga upp köttet som du vill. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka lammsadel. 

Ingredienser

6 portioner

1 lammsadel, ca 2 kg, putsad
1 vitlöksklyfta, delad
salt och malen vitpeppar
1 ½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 msk smör

Till servering:
rotfrukspytt
glaserade smålökar

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Skär kappan på ovansidan i rutor. Gnid in sadeln med en ituskuren vitlöksklyfta. Krydda med salt, peppar och örtkryddor. Bryn köttsidan i smör i het panna.

Ställ sadeln i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i den köttiga delen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Stektiden är ca 45 minuter, beroende på vilken stekningsgrad du önskar. Vid innertemperatur 70° är köttet lätt rosa och vid 75° är köttet genomstekt.

Ta ut sadeln och låt den vila 15 minuter innan köttet skärs upp. Vispa ur formen med vatten eller buljong och sila skyn. Håll varm till servering.

Skär loss köttet från benen, även de små filéerna på undersidan, om de finns med. Skär köttet i sneda skivor. Lägg tillbaka det skivade köttet på benet, så att sadeln ser hel ut igen.

Servera med skyn, rotfruktspytt och glaserade smålökar. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen