Sadel

Lammets sadel är en lyxig styckdetalj som passar till extra högtidliga middagar. Det är förstås lammets ryggparti som lämnas hel och består av filé, ytterfilé och revben.

Lammsadel

Lammets sadel är ryggpartiet och består av filé, ytterfilé och revben. Lammsadel kan ugnsstekas hel och serveras med skysås, bearnaise eller tomatsås. Från sadeln kommer också kotlett, dubbelkotlett, ytterfilé, innerfilé, rack i bit, rack skivat.

Tillagning

Lammets sadel steks alltid i ugn antingen på medelgod värme (omkring 175 grader) eller först på hög värme och sedan i lägre temperaturer. Det tar mellan 45 minuter och 1 ¼ timme att beroende på hur stor den är och hur rött man vill ha köttet. Använd stektermometer för säkert resultat.

Lammsadel kan serveras med eleganta skysåser eller med bearnaisesås eller liknande. Tomatsåser passar också mycket bra som tillbehör.

Den avancerade matlagaren kan bena ur sadeln och förvandla till en rulle – fylld med en blandning av ströbröd, ägg och örter, eller med lammfärs som kryddats upp – som ugnssteks och sedan skivas.

I butiken

Lammsadel säljs hel som beställningsvara i saluhallar och specialbutiker. Den säljs korthuggen, som betyder att de tunna sidostyckena (slaksida och revben) tagits bort. En lammsadel väger ungefär 2 kg och räcker till cirka 6 personer. 

Så här styckar man lammsadel

Sadeln är lammets ryggparti som lämnas hel och består av innerfilé, ytterfilé och revben. Välj gärna svenskt kött när du köper lamm. Här kan du lära dig mer om varför det är bra att välja svenskt kött.

Scroll to Top