Lammkotletter

Lammkotletter som stekts just så de har fin stekyta och ett rosa saftigt inre, är en ljuvlig upplevelse. Benen och fettet som kapslar in det möra köttet gör det smakrikt och saftigt.

På lammets rygg sitter den så kallade lammsadeln, också kallad lammrygg. Här hittar vi kotlettraden. När kotlettraden skivas rakt över får vi lammkotletter, vilka består av filé med ben. Lammkotletter finns antingen som enkelt lammkotlett och som dubbelkotlett. Den enkla är delad mitt itu utmed ryggbenet och är hälften av den dubbla. Den dubbla kotletten kallas även för parkotlett.

Tillagning

Lammkotletter är lämpliga att antingen pannsteka eller grilla. De kan även bräseras i vin. Tillaga kotletterna hastigt på hög värme – cirka 2 minuter på varje sida om de steks eller grillas. Ta inte bort fettet eller benet på fjärilskotletterna före tillagning. Det tillför fett och smak till köttet. Lammkotletter passar med samma tillbehör som lammytterfilé och filé, exempelvis potatisrätter, rotfrukter och kål.

Parkkotlett av Lamm
Parkkotlett av lamm

I butiken

I butik benämns denna styckningsdetalj oftast som lammkotlett, vilket brukar vara enkla lammkotletter. Eftersom de är rätt små bör man servera tre till fyra enkla kotletter eller två dubbla per person.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat