Revben med smak av jul

Revben med smak av jul passar fint att laga till jul. Dessa härligt goda och möra revben bjuder på smak av honung, nejlika och apelsin. Det blir det perfekta tillbehöret att ställa fram på julbordet.

Ingredienser

1 kg tunna revbenspjäll, i ribbor

Marinad:
1 dl honung
1 dl olivolja
2 msk socker
3 cm färsk ingefära, riven
4 kryddnejlikor, mortlade
½ apelsin, rivet skal och saft
1 tsk salt

Gör så här

Blanda samman honung, olja, socker, ingefära, nejlikor, apelsinskal, apelsinsaft och salt till marinaden. Häll marinaden över köttet och se till att alla bitar täcks av marinad. Låt stå medan ugnen värms upp, ca 15 minuter.

Värm ugnen till 175°. Lägg revbensspjällen på galler över en långpanna med vatten. Ställ in i mitten av ugnen och stek i ca 30 minuter eller tills de fått färg och är genomstekta, innertemperatur 80°.

Servera revbenen varma eller kalla på julbordet.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen