St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp

St Louis-styckningen kommer från USA, där man gärna styckar ut den här detaljen med mycket kött på varje ben. Tre timmar tar grillning eller rökning, så samla vännerna kring grillen och passa på att umgås under tiden. Receptet på rubben blir en stor sats, så den kan du även använda till andra rätter. När St Louis-revbenen styckas ut får man samtidigt den styckningsdetalj som kallas broskkam. 

Ingredienser

4 portioner

1 ½ −2 kg St Louis-styckat revbensspjäll
2 msk salt, gärna grovt medelhavssalt
2 msk malen svartpeppar

Glaze:
1 ½ dl äppeljuice
1 ½ dl äppelcidervinäger

Dry rub:
1 ¼ dl paprikapulver
2 dl farinsocker
¾ dl salt
2 msk vitlökspulver
1 msk sellerisalt
1 msk chilipulver
1 msk malen svartpeppar
2 tsk lökpulver

Rib dipp:
1 dl färdig tomatsås
1 dl vinäger
1 dl vatten
1 tsk salt
1 msk smör
1 krm malen svartpeppar
1 tsk honung

Potatissallad med lök och jalapeño:
800 g färskpotatis, grovtärnad
5 baconskivor, stekta
150 g färskost, typ Philadelphia Cream Cheese
¾ dl majonnäs
½ tsk vitlökspulver
2 tsk rödvinsvinäger
1 krm salt
½ krm malen svartpeppar
2 jalapeño, tunnskivade
2 salladslökar, skivade
2 dl riven ost

Du behöver också:
sprayflaska
kaffekvarn eller kryddkvarn
glasburk med lock
rök eller kolgrill med lock
köttermometer

Gör så här

Blanda samman salt och peppar, och krydda båda sidorna av köttet. Lägg att dra 1 innan de läggs i grillen/röken. Blanda samman äppeljuice och vinäger till glaze i sprayflaskan.

Dry rub: Blanda samman alla kryddorna i en bunke. Mixa dem i en kaffekvarn eller kryddkvarn och lägg över i en glasburk med lock.

Rökning eller grillning: Förbered röken eller grillen. Kontrollera att rökens eller grillens temperatur kommit upp i 125°. Lägg in revben på indirekt värme, lägg på lock och låt lock ligga på i 2 − 3 timmar innan köttet lyfts ut första gången för att kontrollera stekningsgrad. Värm ugnen till 70°.

Spraya revben med glazen var 30 minut tills innertemperaturen i den tjockaste delen av köttet är 85 − 87°. Ta då ut köttet, lägg det i en ugnssäker form och låt vila i ugnen ca 1 timme.

Rib dipp: Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i 15 minuter på låg värme. Rör ner honungen, låt svalna och ställ sedan i kyl till servering.

Potatissallad med lök och jalapeño: Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten och salt, koka upp och låt sen sjuda i 10 − 15 minuter. Häll av vattnet och lägg ut potatisbitarna på en ugnsplåt för att svalna.

Strimla de stekta baconskivorna. Vispa ihop färskost, majonnäs, vitlökspulver, vinäger, salt och peppar i en stor bunke.

Ta undan lite av jalapeño, salladslök, riven ost och bacon och spara till garnering. Vänd ner resten. Vänd försiktigt ner den kalla potatisen och dekorera med den sparade jalapeñon, salladslöken, osten och baconet.

Servering: Ta ut köttet från ugnen och krydda med dry rub. Tranchera och servera med potatissalladen och Rib dipp.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top