Helstekt lammentrecôte med vitlökssås, paprika och getostgnocchi

Lammentrecôte är en liten, fin styckningsdetalj. Självklart är den inte lika stor som entrecôte från nötkreatur, och den kan därför enkelt stekas hel i panna. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska helsteka lammentrecôte. Du får också tips på en mängd välsmakande tillbehör. 

Ingredienser

4 portioner

500 g lammentrecôte
20 g smör

Rostat vitlökssmör:
12 vitlöksklyftor
100 g smör

Rostad paprika:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk rapsolja

Getostgnocchi:
150 g getost, smulad
175 g potatis, kokt, pressad
125 g durumvetemjöl
1 msk färsk rosmarin, hackad
salt

Sås:
1 schalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk rapsolja
1 ½ dl krossade tomater
1 msk ljus majsstärkelse + kallt vatten
½ tsk socker
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Rostad paprika:
Värm ugnen till 225°. Lägg paprikorna i en ungssäker form och droppa över olja. Rosta ca 8 minuter. Kyl med isbitar i en plastpåse. Dra av skalet och skär i bitar när de har kallnat helt.

Getostgnocchi:
Blanda samman getosten med potatis, mjöl, rosmarin och salt till en smidig deg. Rulla degen i tunna längder och skär i små bitar, ca 7 g/st. 

Vitlöks- och tomatsås:
Fräs löken och vitlöken i olja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt tomat och red med majsstärkelsen. Krydda med socker, salt och peppar. Håll såsen varm till servering.

Rostat vitlökssmör:

Lägg vitlök och smör i en stekpanna, ställ på en medelvarm platta och sjud tills löken har fått gyllenbrun färg. Sila och passera löken. Spara smöret.

Hetta upp nytt smör och lite av vitlökssmöret i en stekpanna. Lägg i köttet och sänk temperaturen till medelvärme. Stek köttet ca 20 minuter, till innertemperatur 60°, och vänd flera gånger. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter. 

Servering:
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull, och sjud sedan gnocchin ca 2 minuter. Ta upp och stek dem i lite av vitlöksmöret. Skär upp köttet i ½ cm skivor och servera med såsen, gnocchin och paprikan. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen