Lammentrecôte är en liten, fin styckningsdetalj. Självklart är den inte lika stor som entrecôte från nötkreatur, och den kan därför enkelt stekas hel i panna. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska helsteka lammentrecôte. Du får också tips på en mängd välsmakande tillbehör.
Helstekt lammentrecôte med vitlökssås, paprika och getostgnocchi
Ingredienser
4 portioner
500 g lammentrecôte
20 g smör
Rostat vitlökssmör:
12 vitlöksklyftor
100 g smör
Rostad paprika:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk rapsolja
Getostgnocchi:
150 g getost, smulad
175 g potatis, kokt, pressad
125 g durumvetemjöl
1 msk färsk rosmarin, hackad
salt
Sås:
1 schalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk rapsolja
1 ½ dl krossade tomater
1 msk ljus majsstärkelse + kallt vatten
½ tsk socker
salt och malen svartpeppar
Gör så här
Rostad paprika:
Värm ugnen till 225°. Lägg paprikorna i en ungssäker form och droppa över olja. Rosta ca 8 minuter. Kyl med isbitar i en plastpåse. Dra av skalet och skär i bitar när de har kallnat helt.
Getostgnocchi:
Blanda samman getosten med potatis, mjöl, rosmarin och salt till en smidig deg. Rulla degen i tunna längder och skär i små bitar, ca 7 g/st.
Vitlöks- och tomatsås:
Fräs löken och vitlöken i olja. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt tomat och red med majsstärkelsen. Krydda med socker, salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
Rostat vitlökssmör:
Lägg vitlök och smör i en stekpanna, ställ på en medelvarm platta och sjud tills löken har fått gyllenbrun färg. Sila och passera löken. Spara smöret.
Hetta upp nytt smör och lite av vitlökssmöret i en stekpanna. Lägg i köttet och sänk temperaturen till medelvärme. Stek köttet ca 20 minuter, till innertemperatur 60°, och vänd flera gånger. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter.
Servering:
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull, och sjud sedan gnocchin ca 2 minuter. Ta upp och stek dem i lite av vitlöksmöret. Skär upp köttet i ½ cm skivor och servera med såsen, gnocchin och paprikan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Helstekt lammentrecôte med kryddsmör
Grillad lammentrecôte med sparris och romesco
Timjankryddad lammentrecôte med sparrispotatispuré, och ljummen sallad med pikant mergues
Helstekt rostas med potatis- och jordärtskocksgratäng och rödvinssås
Merguezkorv med stekt paprika och potatisbakelse
Gryta på nötbog med kummin och paprika