Det här receptet på grillad lammentrecôte med sparris och romesco-sås är verkligen ljuvligt och för tankarna till medelhavet. Citronzesten i marinaden bryter av den djupa lammsmaken fint.

Det här receptet på grillad lammentrecôte med sparris och romesco-sås är verkligen ljuvligt och för tankarna till medelhavet. Citronzesten i marinaden bryter av den djupa lammsmaken fint.
4 portioner
600 g lammentrecôte, skivad
salt och malen svartpeppar
Marinad:
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 kvistar timjan
zest från en citron
2 tsk flytande honung
Sparris:
1 bunt grön sparris
2 msk vitlökssmör
Romesco:
1 förp grillad paprika (à 200 g)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl rostade mandelspån
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 skiva vitt bröd
salt och peppar
ev tabasco
Till servering:
ugnsrostad potatis
Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt ligga i kyl 2 timmar och vänd ett par gånger så marinaden blir jämnt fördelad. Ta ut minst en timme innan du ska grilla. Krydda köttet med salt och peppar.
Romesco: Låt paprikan rinna av. Skala vitlöken. Mixa allt och smaksätt med salt och peppar och ev. lite tabasco om du vill ha den stark.
Förbered potatisen och ansa sparrisen.
Grilla sparrisen 5 minuter på medelvärme över grå glödbädd. Grilla köttet på medelvärme över grå glödbädd ca 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Servering:
Lägg upp det grillade köttet och sparrisen. Fördela vitlökssmöret på sparrisen. Servera med ugnsrostad potatis och romesco.
För att vara säker på att lammantrecôten är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.