Grillad fläskfilé med bacon och sparris

Grillad fläskfilé med bacon och sparris är en härlig vår- och sommarrätt att lägga på grillen tack vare det krispiga baconet och den knapriga sparrisen. Passa på nu när den svenska sparrisen är i säsong, för det blir ju knappast härligare än så. Detta är ett perfekt sommarrecept för grillen. För du grillar väl svenskt kött i sommar?

Ingredienser

4 personer

1 putsad fläskfilé, 500 g
salt och malen vitpeppar
8 baconskivor
500 g grön sparris
80 g blåmögelost

Sallad:
150 g blandade salladsblad, färdigsköljda
½ tsk dijonsenap
1 krm salt
¼ krm malen vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
3 msk neutral rapsolja

Till servering:
bröd

Gör så här

Torka av fläskfilén med hushållspapper. Krydda med salt och peppar och rulla bacon runt om. Fäst baconskivorna med tandpetare. Bryt av rötterna på sparrisen.

Sallad: Lägg ut salladsbladen på en skärbräda. Rör ihop senap med salt, peppar och vinäger till dressingen. Rör därefter i oljan lite åt gången, så att dressingen blir som en tunn majonnäs.

Lägg filén på en varm grill med indirekt värme och grilla ca 20 minuter totalt. Vänd köttet med jämna mellanrum. Ta fläskfilén från grillen när den har en innertemperatur på 70°. Ta av köttet från grillen, lägg att vila 5 minuter och skär sedan upp i 1 ½ cm tjocka skivor. Grilla sparrisen 3–4 minuter medan köttet vilar.

Servering: Lägg upp köttet och sparrisen på salladen. Smula osten över sparrisen och droppa dressingen över salladsbladen.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen