Marinerad fläskfilé med ramslökspesto och grillad sallad

Marinerad fläskfilé med ramslökspesto och grillad sallad på spetskål, sparris och zucchini är en av fyra midsommarrätter som Sofia Henriksson, vinnare av Årets Mästerkock 2020, skapat åt Svenskt Kött

Sofia Henriksson har skapat fyra recept till midsommarens grill för Svenskt Kötts räkning. Så här säger hon själv om vad som inspirerat henne till recepten:

Sommar, svensk sommar när den är som bäst. Jag äter helst alla dagens mål utomhus på sommaren för det blir ju så mycket godare. Jag ville verkligen ta tillvara på de underbara svenska råvarorna vi har med svenskt kött och på så sätt få den godaste rätten.

Ingredienser

4 portioner

600 g svensk fläskfilé

Marinad:
1/2 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 msk japansk soja
1 msk honung
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar, grovmald 

Ramslökspesto:
2 msk solrosfrön eller pinjenötter
100 g ramslök
50 g västerbottensost, riven
1 dl rapsolja
1 tsk salt (ev mer – smaka av)
Lite nymald svartpeppar

Grillad sallad:
1 spetskål
1 zucchini
1 knippe grön sparris
1 dl västerbottensost, riven
1 dl olja 

Gör så här

Grovhacka vitlöken, blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner fläskfilén minst 1 timme så att den får riktigt mycket smak. När du tar ut den ur marinaden. Grilla först på direkt värme eller i en stekpanna tills den fått fin färg. Sedan indirekt värme eller i ugnen på 170 grader tills den når en innertemperatur på cirka 60 grader. Vila sedan upp i 65 grader. Skiva i tjocka skivor.

Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare. Dela grönsakerna och grilla eller stek i olivolja. Krydda med salt och svartpeppar och såklart, toppa med västerbottensost! 

»Sofias andra midsommarrecept hittar du här.

Tips!

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att svenska grisar har bland den lägsta klimatpåverkan i världen?

Sveriges grisbönder jobbar hela tiden med att minska utsläppen av klimatgaser ifrån djurhållningen. Arbetet har gett resultat. Den svenska grisens klimatavtryck har minskat med ca 20% sen 2005. Att de lyckats med detta beror främst på en god djuromsorg, friska djur och sund avel. Detta tillsammans med bra foder baserat på biprodukter, åkerböna, ärta och minskad andel soja leder till en hållbar utveckling inom den svenska grisproduktionen.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött här.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen