Ryggbiff med krossad färskpotatis och dragonmajonäs

Ryggbiff med krossad färskpotatis och dragonmajonäs känns som en klassisk sommarrätt men sticker ändå ut med sin fina kombination av olika smaker som gifter sig med varandra.

Härligt krossad och krispig färskpotatis med en frisk örtolja med vitlök, serveras med en klassisk och perfekt ryggbiff med en busenkel dragonmajonnäs.

Ryggbiff med krossad färskpotatis och dragonmajonäs är ett av fyra recept som Sofia Henriksson har skapat till midsommarens grill för Svenskt Kötts räkning. Här är hennes inspirationskälla till recepten:

Sommar, svensk sommar när den är som bäst. Jag äter helst alla dagens mål utomhus på sommaren för det blir ju så mycket godare. Jag ville verkligen ta tillvara på de underbara svenska råvarorna vi har med svenskt kött och på så sätt få den godaste rätten.

Ingredienser

800 g svensk ryggbiff i 4 skivor á 200 g
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Krossad potatis:
500 g färskpotatis
2 dl olivolja
1 kruka basilika
1 kruka timjan
3 vitlöksklyftor
2 tsk flingsalt

Dragonmajonnäs:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1-2 dl rapsolja (ju mer olja desto fastare konsistens)
1-2 msk dragon, torkad, efter smak
Salt och svartpeppar

Du behöver också:
Stavmixer

Till servering:
Salt och peppar
Sommarsalladsmix med machesallad i 

Gör så här

Koka potatisen. Finhacka örterna och pressa vitlöken. Blanda med oljan. Lägg över potatisarna i en grill- eller ugnsfast form. Krossa dem med en gaffel och ringla över all olja. Strö på salt och grilla i 10 minuter tills den fått färg eller 10 minuter på 225 grader varmluft.

Mixa alla ingredienser till majonäsen med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ta gärna ut köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Olja in köttbitarna och ha på ordentligt med salt och svartpeppar på båda sidor. Stek eller grilla på hög värme max 1-2 minuter per sida. Låt vila 10 minuter och skiva upp. Lägg på salladsbädden och ta lite extra peppar på! 

Ryggbiff med krossad färskpotatis och dragonmajonäs är bara ett av fyra recept som Sofia skapat till midsommar. Sofias andra midsommarrecept hittar du här.

Tips!

Om du inte vill göra din egen majonnäs kan du köpa färdig men blanda då i 1 msk dijonsenap på 1 dl majonäs och lägg till dragon enligt receptet.

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här.

Sofia Henriksson

Receptet är skapat av Sofia Henriksson

Sofia Henriksson är en fantastiskt duktig matkreatör som vann tv-programmet Sveriges Mästerkock 2020. Hon är också kokboksförfattare och har bland annat skrivit kokboken Always hungry och Mina favoriter. Du kan följa Sofia på instagram för att se mer av hennes matkreationer.

FLER RECEPT

Rulla till toppen